MANNAVITA – 05/05/2000

Beschrijving van de reclame

De advertentie voor een voedingssupplement op basis van planten, enkele nutriënten en vitamine B12, vermeldt dat het product dient “om de lever te ondersteunen bij zijn reinigende werking”. De verschillende bestanddelen hebben o.m. de volgende werking : bescherming tegen de invloeden van alcohol, bevordering van de spijsvertering, bloedzuivering, een positieve invloed op lever en galblaas en verlaging van het cholesterolgehalte.

Motivering van de klacht(en)

De aard van de beweringen rechtvaardigt een vraag om bewijsvoering en een onderzoek naar de conformiteit met de toepasselijke wetgeving en regels.

Jurybeslissing

Ingevolge het verzoek van de Jury om bewijsvoering en haar opmerkingen inzake de toepasselijke wetgeving, deelde de adverteerder productinformatie mee waarin de eigenschappen van de ingrediënten worden beschreven, alsook wordt verwezen naar de resultaten van klinisch onderzoek. Nadat de Jury had verzocht om deze resultaten en een bewijs van notificatie van het product mee te delen, liet de adverteerder weten dat de resultaten werden opgevraagd bij de leverancier en de notificatie in orde wordt gebracht. De Jury deed de aanbeveling om de advertentie intussen in beraad te houden.

Gevolg

Bij gebrek aan tijdige positieve reactie vanwege de adverteerder, richtte de Jury een schorsingsaanbeveling aan de media.

Adverteerder: MANNAVITA
Product/Dienst: Hepafyt
Media: Magazine
Initiatief: Jury
Categorie: Gezondheid
Datum afsluiting:  05/05/2000