LA REDOUTE – 07/10/2011

Beschrijving van de reclame

Men hoort een vrouw spreken over de kledij die ze kiest op verschillende tijdstippen van de dag. Op een bepaald moment zegt ze: “Misschien moet ik maar eens opslag vragen: kort rokje, lavallière blouse of strak rood jurkje?”

Motivering van de klacht(en)

De klager vindt deze reclame belachelijk, seksistisch en aanstootgevend. De reclame impliceert dat vrouwen zich ‘sexy’ dienen te kleden om een loonsverhoging te krijgen die zij anders niet verdienen.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de spot een link legt tussen een gedrag/een kledijkeuze en de vraag om een loonsverhoging.

De Jury is van mening dat de spot op die manier een stereotype bestendigt dat indruist tegen de maatschappelijke evolutie.

De Jury is eveneens van mening dat deze spot denigrerend is voor de vrouw en haar in diskrediet brengt door haar capaciteiten te miskennen.

Op basis van de regels inzake de afbeelding van de mens (punt 3: menselijke waardigheid en punt 4: bestendigen van stereotypes) en artikel 12 van de ICC code (kleinerend voor de vrouw), heeft de Jury de adverteerder verzocht om deze spot te wijzigen en bij gebreke daaraan deze niet meer te verspreiden.

De adverteerder heeft bevestigd dat de campagne in kwestie afgelopen is.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: LA REDOUTE
Product/Dienst: Kleding
Media: Radio
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Datum afsluiting:  07/10/2011