KRUIDVAT RETAIL – 24/03/2009

Beschrijving van de reclame

Op de website van Kruidvat, onder de titel « Een dagje heen en terug per trein door België” wordt ondermeer het volgende vermeld:“Een dagje heen en terug per trein door België voor € 8.99. De biljetten zijn te koop van 10 t/m 22 maart en dagelijks te gebruiken van 10 maart t/m 30 juni*. Alle voorwaarden op www.nmbs.be” OP=OP

Onderaan: Zolang de voorraad strekt. Ga naar de Kruidvat winkel bij u in de buurt (doorklik-mogelijkheid) en vraag of er nog kaarten beschikbaar zijn. Profiteer van deze speciale aanbieding! Wees er snel bij, want OP=OP.

Motivering van de klacht(en)

De klager las de aanbieding eerst in het Het Laatste Nieuws, waar hij dan naar de winkel ging en vaststelde dat er geen tickets meer waren.
Volgens de winkelbediende hadden ze maar 50 tickets om te verkopen in hun winkel. Volgens de klager is dit veel te weinig! Ze maken reclame op hun site en in de krant, terwijl er al lang geen tickets meer beschikbaar zijn. Waarschijnlijk zijn die tickets in 1 dag verkocht! Normaal gezien als er een product niet meer voorradig is, zou je ze toch moeten kunnen nabestellen?

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder preciseerde dat duidelijk vermeld wordt dat de verkoop van de treinkaartjes en de beschikbaarheid hiervan onder de voorwaarden OP=OP geschiedt. De hoeveelheid kaartjes die per filiaal zijn verdeeld, zijn gebaseerd op vorige verkopen van treinkaartjes. Kruidvat heeft getracht de kaartjes zo goed mogelijk te verdelen zodat de klanten zo goed mogelijk zouden worden geholpen en eventuele teleurstellingen beperkt zouden blijven. Voor het filiaal in kwestie werden in totaal 300 treinkaartjes toebedeeld, dit op basis van vorige verkopen in dit filiaal. De adverteerder stelde bereid te zijn (dit geheel onverplicht en louter uit coulance) om alsnog een treinkaartje tegen gereduceerde prijs aan te bieden aan de klager.
De adverteerder concludeerde dat de reclame geenszins misleidend was en conform de geldende regels werd uitgevoerd.

Jurybeslissing

De Jury heeft er nota van genomen dat voor het filiaal in kwestie 300 treintickets werden voorzien en dat de hoeveelheid kaartjes die per filiaal werden verdeeld, gebaseerd was op vorige verkopen van treinkaartjes.

De Jury heeft vastgesteld dat de reclame op de website duidelijk vermeldt:
Op=op , zolang de voorraad strekt, ga naar de Kruidvat winkel bij u in de buurt en vraag of er nog kaarten beschikbaar zijn. Wees er snel bij, want op=op.

De adverteerder heeft aan de klager alsnog een treinkaartje aangeboden tegen gereduceerde prijs, dit onverplicht en louter uit coulance.

Gelet op voorgaande en bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: KRUIDVAT RETAIL
Product/Dienst: TREINTICKETS
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  24/03/2009