JOUETS BROZE FILS – 15/01/2004

Beschrijving van de reclame

In een radiospot hoort men een telefonisch gesprek tussen Sinterklaas en zwarte Piet. Sinterklaas bevindt zich met zijn ezel voor de winkel van jouets Broze en vraagt aan zwarte Piet waar hij blijft. Deze was enkele glaasjes gaan drinken en is duidelijk dronken. Vervolgens hoort men een vrouwenstem : “Les Jouets Broze, leverancier van geluk”. Sinterklaas : “Wat zou ik toch beginnen zonder Jouets Broze”.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is choquerend en kwetsend. Vele waarden worden met de voeten getreden: - de zwarte Piet drinkt - drinken geeft plezier - te laat komen of zelfs helemaal niet gaan werken onder het mom van drinkgelag is veroorloofd - het gezag of de werkgever worden niet gerespecteerd.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat de zender groen licht had gegeven voor deze spot en dat hij geen andere negatieve reacties heeft ontvangen.

Jurybeslissing

De Jury is van oordeel dat de spot gerealiseerd werd met een knipoog en duidelijk een humoristisch en karikaturaal aspect bevat zonder dat er enige aanzetting is om alcohol te consumeren of er een verwerpelijk gedrag op na te houden. Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke en / of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft zij derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: JOUETS BROZE FILS
Product/Dienst: Speelgoed
Media: Radio
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  15/01/2004