GROUPON – 12/01/2011

Beschrijving van de reclame

Het aanbod op de website en via emailing vermeldt het volgende: “…zwarte Italiaanse truffels van topkwaliteit voor 9 euro in plaats van 70”.

Motivering van de klacht(en)

Ivm de reclame voor Italiaanse truffels voor €9 in plaats van €70 voor 100 gr, korting 87% deelde de klager het volgende mee:Pas als je aangekocht hebt, krijg je een voucher voor Griffon Truffe ter waarde van €70 en hierop staat vermeld: Prijs voor 100gr truffels bedraagt 196 euro (transport inbegrepen) en de 70 euro blijkt een waardebon, waardoor je 'slechts' 126 euro betaalt.

De boodschap van Groupon is bedrieglijk. Concreet wordt er gesuggereerd dat je 100 gr zwarte truffels kunt bestellen aan 9 euro ipv aan 70 euro.Wanneer je echter op de website gaat kijken, blijkt dat je voor 100 gr truffels nog steeds 126 euro moet betalen, en dat het dus enkel gaat om een bijkomende korting (een waardebon van 70 euro voor de prijs van 9 euro). Er wordt gesproken van een besparing van 87%, maar dit is misleidend.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat hij de originele versie van deze deal niet meer heeft, aangezien die automatisch aangepast wordt aan de laatste versie. De adverteerder heeft de deal aangepast op de website van zodra hij de informatie van zijn partner kreeg dat het totaalpakket 196 euro kostte. Hij heeft dus zo snel mogelijk aan de voorwaarden toegevoegd dat er nog 126 euro betaald diende te worden na aankoop, maar het kwaad was helaas al geschied. De adverteerder heeft de dag zelf nog veel telefoontjes gehad waarbij hij telkens zonder probleem alles duidelijk heeft uitgelegd.

De adverteerder heeft eveneens een mail gestuurd naar de klanten met zijn excuses voor dit communicatieprobleem. In de mail stond eveneens vermeld dat wie dat wil, de bon kan stopzetten en een terugbetaling kan krijgen via Groupon van de bon.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat het aanbod het volgende vermeldt: “…zwarte Italiaanse truffels van topkwaliteit voor 9 euro in plaats van 70”.

De Jury heeft ingevolge het schrijven van de adverteerder genoteerd dat het om communicatieprobleem ging (totaalpakket kostte 196 euro) en dat hij van zodra hij deze informatie van zijn partner had doorgekregen, hij de informatie op zijn website aangepast heeft. Hij heeft eveneens een mail verstuurd naar de klanten met zijn excuses en met de mededeling dat wie dat wenst de bon kan stopzetten en een terugbetaling kan bekomen van de bon.

De Jury is van oordeel dat de wijze van voorstelling op de website op het ogenblik van de indiening van de klacht (prijsaankondiging van 9 euro) inderdaad van aard was om de consument te misleiden en derhalve strijdig was met de art. 3 en 5 van de code van de Internationale Kamer van Koophandel en art. 88 van de wet op de marktpraktijken.

De Jury heeft er nota van genomen dat de adverteerder zijn website heeft aangepast.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: GROUPON
Product/Dienst: Italiaanse truffels
Media: Internet
Onderzoekscriteria: Andere
Initiatief: Consument
Categorie: Voedingsmiddelen
Datum afsluiting:  12/01/2011