FRIESLAND FOODS PROFESSIONAL – 17/01/2008

Beschrijving van de reclame

Een gepersonaliseerde mailing toont een getekende figuur (jongetje) in verschillende situaties (hangt aan een ballon, bevindt zich tussen een dichtgeklapte pingpongtafel, aan een tak, aan een touw, op een krokodil) en bevat de volgende tekst: « Lopen er bij je thuis ook kleine avonturiers rond ? Dan weet je vast wel wat ze nodig hebben : een stevige weerstand voor al hun ontdekkingstochten. Probiotica kunnen daarbij helpen. Ze ondersteunen de dagelijkse weerstand van je kids en zijn een gezonde aanvulling op de dagelijkse voeding. Als jij ‘s ochtends ook je gezondheidsdrankje drinkt, weet je waarover het gaat.
Frisi Xtra is hét probiotische yoghurtdrankje voor kids dat zorgt voor de dagelijkse portie Xtra weerstand, dankzij 2 toegevoegde bacteriën : Lactobacillus La5 en Bifidobacterium Bb12. Bovendien zal je mini-avonturier houden van die heerlijke aardbeiensmaak elke dag opnieuw !
En Fristi doet nog meer want het ene moment is je bengel een stoere ridder, dan weer gaat hij op dinosaurusjacht. En je allerliefste sprookjesprinses bedwingt draken met haar charme en kust kikkers bij de vleet…
Al die fantasieën kunnen werkelijkheid worden: duikel in het avontuur op www.winjedroomavontuur.be en win zijn of haar dromen… in het écht!
Op www.winjedroomavontuur.be kan je spruit online een knotsgek droomavontuur ontwerpen, in de slaapkamer of in de tuin. Dolle pret verzekerd! Maar er is méér: wie weet krijgt hij of zij dit schitterende droomavontuur wel in het écht thuis. Je leest er alles over in het foldertje en natuurlijk ook op www.winjedroomavontuur.be.*
Je kapoen doet toch ook mee? Veel avonturierplezier!
PS. Met Fristi Xtra zijn je kids klaar voor het grote avontuur. Op www.winjedroomavontuur.be kun je naast het keitoffe droomavontuur t.w.v. 5 000 euro ook nog andere prijzen winnen. Neem snel een kijkje, samen met je kind!
Fristi Xtra is een probiotische yoghurtdrank voor kids met een heerlijke aardbeiensmaak. Pure, gezonde zuivel, verrijkt met goede bacteriën Lactobacillus La5 en Bifidobacterium Bb12 die de weerstand van je kapoen ondersteunen. Een gezonde, dagelijkse gewoonte bij het ontbijt waar kids verlekkerd op zijn. Je vindt Frist Xtra in het koelvak van het warenhuis. »
De asterisk verwijst naar de vermelding : “Deze wedstrijd loopt nog tot 15/12/2007”. Rechts staat het product in kwestie afgebeeld.
Onderaan de pagina staan twee waardebonnen, de ene voor 0,50 € korting, geldig bij aankoop van 1 pack Fristi Xtra, de andere voor een gratis pack Fristi Xtra, beide geldig tot 31/12/2007. Op beide bonnen staat het product en het logo afgebeeld. Bovenaan is vermeld waar het product te vinden is, onderaan staan in kleine letters de geldigheidsvoorwaarden.

Motivering van de klacht(en)

Het is niet bewezen dat probiotica de weerstand verbeteren. Fristi Xtra wordt ten onrechte voorgesteld als een nuttig of gezond voedingsmiddel.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat het product in kwestie de natuurlijke weerstand ondersteunt omdat het de probiotische bacteriën Bb12 en La5 bevat en dat van deze bacteriën in de wetenschappelijke literatuur is aangetoond dat zij de natuurlijke weerstand ondersteunen. Enerzijds, door het positief beïnvloeden van de darmflora, waardoor de weerstand tegen ziekteverwekkende bacteriën in de dikke darm wordt ondersteund. Anderzijds, door het direct stimuleren van het immuunsysteem dat wordt ondersteund om beter te reageren op ziekteverwekkers. Het effect van de probiotische stammen Bb12 en La5 is volgens de adverteerder aangetoond in klinische studies en in vitrostudies bij zowel kinderen en volwassenen. Een beknopt dossier met uitleg over probiotica en deze studies werd als bijlage verstuurd.

Daarnaast liet de adverteerder gelden dat de Europese levensmiddelenindustrie na een interne kritische procedure in 2007 een dossier met de gezondheidsbewering (“claim”) “ondersteunt de weerstand” op de probiotische stammen Bb12 en La5 heeft ingediend bij een aantal Europese lidstaten. Hij deelde mee dat de Europese levensmiddelenindustrie verwacht dat deze lidstaten deze claim zullen doorsturen naar de Europese autoriteiten voor uiteindelijke opname op de zogenaamde “artikel 13 lijst” met de generieke gezondheidsclaims (cfr. De Europese Claimsverordering (EG) nr. 1924/2006). Met andere woorden, er is brede steun binnen de Europese levensmiddelenindustrie voor deze claim.
Kortom, de adverteerder meende dat er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor de claim dat Bb12 en La5 de weerstand ondersteunen.

Jurybeslissing

De Jury heeft kennis genomen van de uiteenzetting van Dr. Astrid Bakker-Zierikzee voor het onderbouwen van de claim “ondersteunt de natuurlijke weerstand” voor de probiotische stammen Bb12 en La 5 in het product.

Rekening houdend met deze informatie en gelet op het feit dat de reclame op een eerder neutrale wijze is opgesteld (zoals bv: “probiotica kunnen daarbij helpen”, “ …verrijkt met goede bacteriën Lactobacillus La5 en Bifidobacterium Bb12 die de weerstand van je kapoen ondersteunen”) en dus zonder absolute beweringen, heeft de Jury gemeend dat deze reclame niet van aard is om de consument te misleiden aangaande de gezondheidsvoordelen van het aangeprezen product.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: FRIESLAND FOODS PROFESSIONAL
Product/Dienst: Fristi Xtra
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid, Andere
Initiatief: Consument
Categorie: Dranken
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  17/01/2008