FORD MOTOR BELGIUM – 21/01/2014

Beschrijving van de reclame

De advertentie met de slogan “Zelfde motor. Andere look.” toont een strand met daarop een surfster en twee wagens. Links een racewagen, rechts de Ford Focus stationwagen.
Daarbij onder meer de volgende tekst: “Deze twee wagens hebben meer gemeen dan u denkt. Geloof het of niet, maar ze zijn beide uitgerust met dezelfde revolutionaire motortechnologie: de 1.0L EcoBoost. De zuinigste in zijn categorie en daarom de Internationale Motor van het Jaar.”.

Motivering van de klacht(en)

De klager verwijst naar de Code inzake reclame voor motorrijtuigen, hun onderdelen en toebehoren.
Volgens hem is de reclame:
1) strijdig met artikels 1 en 3: deze geven duidelijk aan dat reclame snelheid niet als argument mag gebruiken of haar verleidelijkheid suggereren. Hoewel in de tekst alleen wordt verwezen naar 'zuinigheid' als kwaliteit, legt de advertentie duidelijk de link tussen een racewagen en een 'gewone' wagen (die dus een racemotor heeft).
2) strijdig met artikel 4: de wagens staan op een strand geparkeerd en niets wijst erop dat dit toegelaten is.

Jurybeslissing

De Jury heeft kennis genomen van de advertentie in kwestie. Zij is van mening dat deze snelheid niet als argument gebruikt en evenmin verwijzingen naar snelheid bevat.

De Jury is derhalve van oordeel dat de advertentie geen inbreuk uitmaakt op artikel 1 van de Febiac-code.

Wat artikel 3 van de Febiac-code betreft, is de Jury van mening dat deze advertentie geen wedstrijd of rally uitbeeldt of oproept en zij derhalve geen inbreuk uitmaakt op artikel 3 van de Febiac-code.

De Jury is eveneens van oordeel dat deze advertentie in overeenstemming is met de bepalingen van artikel 4 van de Febiac-code die het afbeelden van een plaats die niet tot het wegennet behoort reglementeren.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op deze punten.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: FORD MOTOR BELGIUM
Product/Dienst: Ford Focus
Media: Dagblad
Onderzoekscriteria: Andere
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  21/01/2014