D’IETEREN – 15/04/2003

Beschrijving van de reclame

Een tv-spot toont een man die uit zijn wagen stapt, met zijn aktentas de trappen van een gebouw oploopt, zich vervolgens omdraait om met de afstandsbediening de deuren te sluiten en net voor hij de draaideur binnengaat, omver wordt gelopen door gangsters. Alle papieren vliegen in het rond en de sleutel van de wagen valt in de handen van één van de gangsters. Deze kijkt met een glimlach naar de geparkeerde wagen van het merk, vervolgens naar een camionette en beslist uiteindelijk om de wagen van het merk als vluchtauto te nemen. De gangsters stappen in en roepen «go go go » tegen de man die plaats genomen heeft achter het stuur. Deze opent rustig zijn raam, kijkt naar een meisje dat voorbij fietst, trekt zijn masker af en vertrekt traag met een zekere fierheid in zijn blik. Een bejaard koppel staat verschrikt te kijken langs de stoep en de chauffeur doet vriendelijk teken met zijn hand. Tekst en stem : « Kijk, ik heb een Skoda. De nieuwe Skoda Superb, vanaf 17.990€. ».

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is buitengewoon wansmakelijk en immoreel.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat deze spot geen carjacking toont, maar een bankoverval waarbij de bankovervallers een model van het merk verkiezen boven hun vluchtwagen. Eenmaal achter het stuur voelt de chauffeur zich dermate behaaglijk dat hij de aansporingen van zijn handlangers en de politiesirenes negeert en voorbijgangers minzaam groet daar hij ongelooflijk trots is dat hij met een Skoda rijdt. De muziek, de casting en de humor dragen er toe bij dat niemand dit als realiteit zou ervaren en nog minder als een pleidooi voor diefstal of geweld. Hij benadrukte dat uit de test van de spot blijkt dat de humor algemeen begrepen wordt.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat deze spot gerealiseerd werd onder de vorm van een verhaal met een grappige knipoog. Gelet op het duidelijke absurde en karikaturale karakter was zij van oordeel dat deze spot geen risico inhoudt om door het publiek verkeerd begrepen te worden en geenszins verwerpelijk overkomt. Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke en/of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft zij derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: D'IETEREN
Product/Dienst: Skoda
Media: TV
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  15/04/2003