CITIBANK – 24/07/2003

Beschrijving van de reclame

Met als titel : “2% terugbetaling op al uw aankopen. Tijdelijk aanbod!”, stelt de advertentie de visa-kaart van Citibank voor als de enige kaart die tot 31.08.2003, 2 % terugbetaalt op al de aankopen die met de kaart werden verricht. De tekst onderstreept de eenvoud om een kaart te verkrijgen zonder van bank te veranderen of een rekening bij Citibank te openen. Vermelding : “Kredietopening onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord”.

Motivering van de klacht(en)

De reclame is bedrieglijk en de onderneming reageert niet op de mededeling van de rekeninguittreksels waarop geen korting werd toegekend.

Jurybeslissing

Aan de hand van de ontvangen klacht, blijkt dat het aanbod “2% terugbetaling op al uw aankopen” niet geldt voor de personen die al een Visa-kaart van Citibank hadden op het moment dat deze promotie startte (de aanvangsdatum wordt niet aangeduid in de advertentie). De Jury was de mening toegedaan dat de reclame een risico van misleiding bevat en heeft op basis van art. 23,2° WHPC en art. 5 van de IKK code aan de adverteerder de aanbeveling gedaan om de advertentie stop te zetten of te wijzigen door te vermelden dat het aanbod bestemd is voor diegenen die een nieuwe Visa-kaart vragen.

De adverteerder liet gelden dat dit aanbod zich enkel richt tot nieuwe Citi Visa klanten en dit duidelijk blijkt uit de volgende vermeldingen in de reclame:
- u hoeft niet eens van bank te veranderen. U kunt kiezen voor een Citi Visa zonder een rekening bij Citibank te openen. Er komen dus helemaal geen ingewikkelde formaliteiten aan te pas.
- Wacht dus niet langer en vraag ze nu aan(…). Uw Citi Visa aanvragen is heel eenvoudig. Neem een afspraak in een Citibank agentschap, surf naar www.Citibank.be of bel gratis naar het nummer 0800/99 665.
- Kredietopening onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.

Daar deze punten door de Jury reeds in aanmerking werden genomen tijdens haar onderzoek, werd de aanbeveling bevestigd.

Gevolg

Vervolgens bevestigde de adverteerder dat de reclame reeds aangepast werd door de volgende vermelding toe te voegen: “Actie geldig voor nieuwe Citi Visa klanten tot 31/08/2003”.

Adverteerder: CITIBANK
Product/Dienst: Visa kaart
Media: Dagblad
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Datum afsluiting:  24/07/2003