CALVIN KLEIN – 25/01/2023

Beschrijving van de reclame

De affiche toont de voetballer Romelu Lukaku, rechtstaand in vooraanzicht met de armen naast het lichaam, in een boxershort van het gepromote kledingmerk en met ontbloot bovenlijf.

Motivering van de klacht(en)

De klager vroeg zich af wat de bedoeling van de adverteerder was om een reclame te afficheren met een man van Afrikaanse afkomst wiens geslachtsdeel benadrukt wordt, en dit in de buurt van kleuter- en basisscholen waarvan de overgrote meerderheid van islamitische afkomst is. Dit is choquerend volgens hem.

Standpunt van de adverteerder

/

Jurybeslissing

De Jury heeft kennisgenomen van de affiche in kwestie en van de klacht die daarop betrekking heeft.

Zij heeft vastgesteld dat deze affiche voor ondergoed zich ertoe beperkt om een man in een boxershort te tonen.

De Jury heeft benadrukt dat de afbeelding in kwestie een verband vertoont met het product waarvoor reclame gemaakt wordt.

Rekening houdend met de huidige maatschappelijke context is de Jury van oordeel dat deze afbeelding noch choquerend noch onfatsoenlijk is.

De Jury is eveneens van oordeel dat de affiche in kwestie niet van aard is om mentale of morele schade te veroorzaken bij kinderen of volwassenen.

De Jury is derhalve van oordeel dat deze affiche niet in strijd is met de bepalingen van de Code van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC-Code) betreffende het fatsoen en kinderen en tieners en evenmin in strijd is met de JEP-Regels inzake de afbeelding van de mens.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op deze punten.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: CALVIN KLEIN
Product/Dienst: Ondergoed
Media: Affiche
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  25/01/2023