BROTHER INTERNATIONAL – 09/10/2001

Beschrijving van de reclame

De advertentie toont een halve boom. Aan de linkerzijde waar de helft van de boom ontbreekt kan men de volgende tekst lezen : “Door een Brother printer te gebruiken lost u het probleem van de ontbossing niet volledig op, maar vermindert u uw papierverbruik toch met de helft”. De tekst van de advertentie beschrijft de kenmerken en de functies van de printer met aanduiding van de prijs.

Motivering van de klacht(en)

De reclame is bedrieglijk. De zin doet veronderstellen dat het papier of de papierindustrie verantwoordelijk is voor de ontbossing in de wereld, wat volledig verkeerd is. De papierindustrie gebruikt juist wat niet kan dienen en indien dit resterende hout niet door de papierindustrie zou gebruikt worden, zou ze verloren zijn, verbrand moeten worden of als afval moeten achterblijven.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat het niet zijn bedoeling was om de papierindustrie te beschuldigen, maar om zijn bekommernis om het milieu in de verf te zetten door te benadrukken dat het product bijdraagt tot een vermindering van het papierverbruik. Hij heeft beslist om de advertentie niet meer te verspreiden.

Jurybeslissing

De Jury had de adverteerder attent gemaakt op de bepalingen van de milieureclame-code en heeft nota genomen van deze beslissing.

Adverteerder: BROTHER INTERNATIONAL
Product/Dienst: Imprimante laser
Media: Magazine
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid, Milieu
Datum afsluiting:  09/10/2001