BRANTANO – 25/06/2003

Beschrijving van de reclame

In een radiospot hoort men een mannenstem die zegt : « Je zou wel gek zijn om deze ongelooflijke promotie te missen bij Brantano ». Vervolgens hoort men kerkmuziek gevolgd door de stem van een priester die zegt : « En gaat nu allen heen in vrede. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige… » (digitaal geluid van getrappel). « Hé waar loopt gij naartoe ? ». Opnieuw mannenstem : « Die is naar Brantano want op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni krijg je bij aankoop van herenschoenen vanaf 60 euro gratis een stevige duvel met glas in een leuke verpakking (geluid van geklink met glazen) ». Vrouwenstem : « Heel veel veel veel veel schoenen, en plots staan ze daar, jou uitverkoren paar ». Mannenstem : « Zoveel mensen, zoveel schoenen ».

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame is respectloos, choquerend, van slechte smaak en vulgair. Zij getuigt van een gebrek aan respect t.o.v. godsdienstige overtuigingen van een deel van het publiek en trekt religieuze symbolen in het belachelijke.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat hij er in zijn reclameboodschappen steeds naar streeft om niemand te kwesten en ten alle tijde probeert om het humoristische aspect te laten overheersen.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de woorden : “En gaat nu allen heen in vrede. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige…” die het einde van een christelijke eucharistieviering kenmerken, niet vervormd worden. Men kan de boodschap percipiëren als een verwijzing naar een situatie waarbij op het einde van een eucharistieviering sommige aanwezigen gehaast zijn om de kerk te verlaten, een situatie die hier op een humoristische en duidelijk karikaturale manier aangewend wordt. De reclame gebruikt geen echte symbolen die met de kern van het geloof verbonden zijn en hierdoor aangetast zouden worden. Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke en/of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft zij derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: BRANTANO
Product/Dienst: Herenschoenen
Media: Radio
Onderzoekscriteria: Fatsoen en goede smaak, Andere
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  25/06/2003