BIOTRON MEDICAL INNOVATEC – 20/04/2021

Beschrijving van de reclame

De reclame toont, naast het logo van de adverteerder, een naakte vrouw met uitzondering van een masker op het gezicht en een masker met de vermeldingen FFP2 en KN95 op de borsten.

Motivering van de klacht(en)

De klaagster deelde mee dat een vrouw afgebeeld wordt als een object, volledig naakt voorgesteld met een masker en dat het gaat om een gebrek aan respect voor het beeld van de vrouw.

Standpunt van de adverteerder

/

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de reclame een naakte vrouw toont met uitzondering van een masker op het gezicht en een masker met de vermeldingen FFP2 en KN95 op de borsten.

De Jury is van mening dat het gebruik van de afbeelding van de aldus voorgestelde vrouw misplaatst is in een commerciƫle boodschap betreffende de betrokken producten, namelijk chirurgische mondmaskers, die geen enkel verband vertonen met het naakte lichaam van de vrouw.

Zij is van oordeel dat de reclame in kwestie aldus het beeld van het lichaam van de vrouw op een onbehoorlijke manier uitbuit en haar tot een object herleidt.

Rekening houdend met de manier waarop de vrouw in casu afgebeeld is, is de Jury eveneens van oordeel dat de reclame denigrerend is voor de vrouw en haar menselijke waardigheid aantast.

Op basis van artikel 2, alinea 1 en artikel 12 van de Code van de Internationale Kamer van Koophandel en punten 2, 3 en 4 van de JEP-Regels inzake de afbeelding van de mens, heeft de Jury de adverteerder derhalve verzocht om de reclame in kwestie te wijzigen, en bij gebreke daaraan de reclame niet meer te verspreiden.

Gevolg

Dienaangaande heeft de Jury vastgesteld dat de internetpagina waarop men terechtkwam door te klikken op de advertentie intussen niet meer actief is.

Adverteerder: BIOTRON MEDICAL INNOVATEC
Product/Dienst: Chirurgische mondmaskers
Media: Internet
Initiatief: Consument
Categorie: Gezondheid
Datum afsluiting:  20/04/2021