BENETTON GROUP SPA (I) – 24/01/2001

Beschrijving van de reclame

Een advertentie toont het gezicht en bovenlichaam van een liggende vrouw en daaronder het gezicht van een vrouw die likt aan de buik van een man. Tekst “Be patient. Only 2 days left”.

Motivering van de klacht(en)

De reclame wordt beschouwd als uitbuiting van de seks en als choquerend, voornamelijk door de combinatie van tekst en beeld. Zij is seksistisch door macht op de vrouw naar voor te brengen.

Jurybeslissing

Na onderzoek, heeft de Jury geacht de stopzetting van de advertentie waarop een vrouw die de buik van een man likt aan te bevelen op basis van art. 2 van de IKK-code. Dergelijk visueel zonder verband met het product, in een dagblad met grote verspreiding, kan het publiek kwetsen en is in strijd met wat openbaar mag getoond worden.

Gevolg

De adverteerder liet gelden dat reclame weliswaar emotioneel maar niet seksistisch kadert in zijn strategie die als doel heeft aan het merk een modieus en trendy imago te geven in lijn met de huidige reclame voor “prêt à porter”, zonder het product te tonen.Hij heeft meegedeeld dat de beelden niet meer zullen gebruikt worden.

Adverteerder: BENETTON GROUP SPA (I)
Product/Dienst: Sisley
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Type beslissing: Advies van voorbehoud
Datum afsluiting:  24/01/2001