BENETTON GROUP SPA (I) – 19/09/2002

Beschrijving van de reclame

Een advertentie toont een blote jonge vrouw met wazige blik met een zwarte hoed, witte T-shirt en broek en zwarte ceintuur. In haar ene hand houdt ze zwarte ballonnen vast en met haar andere hand trekt ze haar T-shirt omhoog zodat haar borsten gedeeltelijk zichtbaar zijn. Slogan : “nothing to add”.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame toont een uitdagende kledingstijl en maakt gebruik van een symboliek die verwijst naar sadomasochisme (ceintuur). Dit zijn geen algemeen aanvaarde normen in onze maatschappij en zijn bijgevolg in strijd met art. 2 IKK-code. Bovendien zijn de gebruikte massamedia niet geschikt voor een dergelijke campagne.
 

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet weten verrast te zijn door de reacties daar er geen beelden worden getoond die beledigend zijn of die verwijzen naar seksuele uitbuiting en het bijgevolg slechts om persoonlijke interpretaties gaat. Het gaat om jonge modellen die poseren op een zwarte achtergrond (kleur van de collectie) om te zinspelen op exhibitionisme en op een ironische manier te verwijzen naar erotiek voor een merk met een trendy look.

Jurybeslissing

De Jury is van oordeel dat deze afbeelding geen seksueel misprijzende of onfatsoenlijke kenmerken vertoont en heeft bij gebrek aan inbreuken op wettelijke en/of zelfdisciplinaire bepalingen gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: BENETTON GROUP SPA (I)
Product/Dienst: Sisley
Media: Dagblad
Categorie: Textiel/kleding
Type beslissing: Advies van voorbehoud
Datum afsluiting:  19/09/2002