BELGACOM – 28/09/2006

Beschrijving van de reclame

Een advertentie in een schoolagenda ter promotie van een spel “Klop op je prof” beschikbaar op de site arena51.be toont een leraar die voor een schoolbord staat. Hij heeft een blauw oog, zijn bril staat scheef op zijn neus en hij houdt een krijtje vast ter hoogte van het bord waar “auw” geschreven staat.

Tekst: Gebuist? Examenstress? Of gewoon voor de lol:
-surf naar arena51.be/klopopjeprof
-upload je prof
-sla hem tot moes!

Verder ook op Arena51:
-bekijk de grappigste en extreemste movies
-win tonnen funky prijzen
-speel de allerbeste en meest stupide webgames
-kwijl over de knapste babes.

Motivering van de klacht(en)

Conformiteit met de regels inzake reclame-ethiek.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder heeft laten weten dat hij deze reclame ten zeerste betreurt en de boodschap ervan onvoorwaardelijk veroordeelt daar ze geenszins zijn stijl noch zijn mening vertegenwoordigt. Hij lichtte toe dat deze reclame door de mazen is geglipt van de gebruikelijke goedkeuringsprocedure die gehanteerd wordt binnen Skynet. Deze reclame werd verspreid in de studentenagenda, ter promotie van een spel dat te vinden is op www.arena51.be. Teneinde de verspreiding ervan onmiddellijk een halt toe te roepen, heeft de adverteerder de volgende maatregelen genomen:
-het spel in kwestie werd onmiddellijk van de site gehaald
-in overleg met de uitgeverij en op kosten van de Skynet werd de druk van alle nog niet gedrukte agenda's stopgezet en werd het bevel gegeven tot terugtrekking van alle exemplaren uit alle verkooppunten en studentenverenigingen. De agenda's zullen aan Skynet terugbezorgd worden om te worden vernietigd. De andere adverteerders die in de agenda reclame invoegden werden door Skynet vergoed. Tenslotte benadrukte de adverteerder nogmaals deze reclame te betreuren en bood zijn verontschuldigingen aan alle proffen en leraren voor deze misplaatste en onaanvaardbare reclame.

Jurybeslissing

De Jury heeft er nota van genomen dat Belgacom Skynet deze reclame betreurt en de nodige maatregelen heeft genomen om deze reclame via de agenda en via de site onmiddellijk een halt toe te roepen. Gelet hierop heeft de Jury dit dossier afgesloten.

Adverteerder: BELGACOM
Product/Dienst: Spel 'klop op je prof'
Onderzoekscriteria: Sociale verantwoordelijkheid
Initiatief: Jury
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  28/09/2006