BEFOSAN – 23/03/2000

Beschrijving van de reclame

In de advertentie met als titel “Fructocitrine Formule 2000 is de enige afslankingsbehandeling waarmee u een gewischtsverlies mag verwachten van 5 kilo's overtollige vetten per week !” wordt er verwezen naar verschillende aanbevelingen van artsen en artikels uit de medische pers, alsook naar 2 getuigenissen van gebruikers met voor- en na foto en vermelding van een gewichtsverlies van 19,5 kilo in 28 dagen en 28,5 kilo in 39 dagen. De tekst legt uit dat de door een arts ontwikkelde behandeling als resultaat heeft dat “miljoenen vetcellen dagelijks worden leeggemaakt”, “..zonder de minste inspanning”. Er wordt benadrukt dat men “een gewichtsverlies bekomt tussen de 3 en de 5 kilo per week, zonder dat u daar zelf iets voor hoeft te doen. Geen dieet, geen oefeningen, niets !”. Bestelbon met gratis proefaanbod en terugbetalingsgarantie bij ontevredenheid met een extra bedrag van 600 Fr.

Motivering van de klacht(en)

Gelet op de affirmatieve beweringen is een verzoek om bewijsmateriaal en een onderzoek naar de conformiteit met de toepasselijke wetgeving en regels gerechtvaardigd.

Jurybeslissing

Bij gebrek aan reactie van de adverteerder op haar verzoek om bewijsvoering en aanbeveling tot schorsing van de advertentie, heeft de Jury een schorsingsaanbeveling aan de media gericht.

Adverteerder: BEFOSAN
Product/Dienst: Fructocitrine Formule 2000
Media: Magazine
Initiatief: Jury
Categorie: Gezondheid
Datum afsluiting:  23/03/2000