BE TV – 03/02/2006

Beschrijving van de reclame

Een Tv-spot met op de achtergrond kerstmuziek, toont een man die in een grootwarenhuis twijfelt tussen verschillende potten confituur. Hij opent de verschillende potten en stopt telkens zijn vinger in de confituur om deze te proeven. Hij plaatst de potten waarvan hij proefde telkens terug en neemt uiteindelijke een onaangeroerde pot die hij in zijn winkelkarretje plaatst.
Vervolgens vrouwenstem: « Ce serait bien si on pouvait tout essayer avant de se décider. Comme avec BeTV. Jusque fin mars, essayez le meilleur des films, du sport, des séries. Bref, de la télé gratuitement. BeTV à l'essai gratuitement jusque fin mars. Ça ne coûte rien d'essayer. » Intussen zien we flitsen van films, series, sportwedstrijden,…
Deze laatste zin « BeTV à l'essaie gratuitement jusque fin mars. » verschijnt ook op het scherm.
Mannenstem : « BeTV, déchaînez-vous. »
Andere mannenstem : « Mais oui, déchaînez-vous. »
Vervolgens logo BeTV met de vermelding « Déchaînez-vous » en vermelding van de website : www.betv.be.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame vormt een slecht voorbeeld voor kinderen en heeft vast en zeker een negatief effect op de bevolking.

Jurybeslissing

De Jury is van oordeel dat de spot een duidelijk humoristisch en karikaturaal karakter heeft en dat de scène met de confituurpot absurd wordt voorgesteld.
Zij is tevens van oordeel dat het humoristische karakter van deze spot vermijdt dat men deze scène letterlijk zou opvatten en derhalve geen aansporing vormt om zich dezelfde gedraging aan te meten. Anderzijds heeft de Jury opgemerkt dat de slogan in de voorwaardelijke wijs opgesteld werd, hetgeen aan de kijker duidelijk maakt dat het om een gedraging gaat die ontoelaatbaar zou zijn in het echte dagelijkse leven. Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft zij derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Adverteerder: BE TV
Product/Dienst: BeTV
Media: TV
Onderzoekscriteria: Fatsoen en goede smaak
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  03/02/2006