AMY GEE – 08/11/2011

Beschrijving van de reclame

De affiche toont een jonge vrouw gekleed in jeans, blouse en leren vest, en vermeldt de woorden “Amy Gee – London Tokyo”.

Motivering van de klacht(en)

Volgens de klager is het model te jong en vooral anorectisch. Hij vindt de reclame zeer choquerend aangezien deze anorexia goedpraat.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder deelde mee dat het nooit zijn bedoeling is geweest om ongezonde pro-anorexia boodschappen te verspreiden of stimuleren. De adverteerder realiseert zich evenwel dat het gebruikte type foto abnormaal zou kunnen overkomen, gegeven zowel de gehanteerde afsnijding van de foto in functie van de Belgische adverteerformaten als de afwezigheid van scenische elementen in de foto, die het perspectief van de foto zouden kunnen kaderen. Bovendien kwam de beenlengte sterk gereduceerd uit in de uiteindelijke print. De adverteerder haalt tenslotte aan dat hetzelfde model niet meer zal worden gebruikt in andere reclames in België.

Jurybeslissing

De Jury is van mening dat de visual in kwestie geen extreme magerheid in beeld brengt.

De Jury is van mening dat dit beeld niet van aard is om aan te zetten tot een gedrag dat gemakkelijk tot anorexia zou kunnen leiden.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: AMY GEE
Product/Dienst: Kleding
Media: Affiche
Initiatief: Consument
Categorie: Textiel/kleding
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  08/11/2011