AER LINGUS – 09/07/2003

Beschrijving van de reclame

Met als titel : “ Vlucht naar Ierland !”, vermeldt een advertentie : “Brussel-Dublin v.a. € 62 enkel. Zaventem-Dublin direct !. Reserveren via uw reisbureau, www.aerlingus.com of 02 275 01 75. Tarief afhankelijk van voorwaarden en beschikbaarheid op de vlucht. Alleen te boeken als heen– en terugvlucht. Luchthaventaksen inbegrepen". Onderaan de advertentie wordt nogmaals het website-adres en het beeldmerk van Ierland vermeld.

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame biedt een vlucht België-Dublin (enkel) aan, terwijl dezelfde tekst vermeldt dat dit eigenlijk niet beschikbaar is omdat alleen heen- en terugvluchten worden verkocht. Dit impliceert misleiding van de klant.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat hij een nieuwe tarievenstructuur geïntroduceerd heeft waarbij lage economy tarieven aangeboden worden in verschillende klassen en waarbij de combinatie van klassen op de heen- en terugreis toegestaan werd, terwijl in het verleden het tarief van de heen- en terugreis altijd gelijk was. Hierdoor zijn er tal van combinaties mogelijk om tot een retour tarief te komen en sindsdien adverteert hij dan ook met het voordeligste tarief voor enkel. Hij benadrukte dat duidelijk aangegeven wordt dat de tarieven alleen te boeken zijn op retour basis en er aldus van enige misleiding geen sprake kan zijn.

Jurybeslissing

Gelet op het feit dat de boodschap
- duidelijk melding maakt van de prijs van een enkele reis en de verplichting om als heen- en terugvlucht te boeken;
- de aandacht van de lezer vestigt op het bestaan van voorwaarden (“Tarief afhankelijk van voorwaarden en beschikbaarheid op de vlucht”);
- een prijs “v.a.” 62 € vermeldt,
heeft de Jury beslist geen opmerking te moeten formuleren.

Adverteerder: AER LINGUS
Product/Dienst: Vluchten
Media: Dagblad
Onderzoekscriteria: Eerlijkheid, Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  09/07/2003