X-Gin 28-11-2017: Beslissing tot wijziging/stopzetting

Adverteerder / Annonceur: X-GIN

Product-Dienst / Produit-Service: Gin

Media / Média: Internet (Facebook)

 

Beschrijving van de reclame / Description de la publicité

De Facebookpost van de adverteerder met de tekst “Need to buy some clothes, winter is coming” toont een foto van een halfnaakte vrouw op een bank met zwarte schoenen en een witte top met lange mouwen die de onderkant van haar borsten ontbloot laat, die met de benen gespreid zit met een flesje van het gepromote product voor haar intieme delen.

Klacht(en) / Plainte(s)

De klager vindt de foto bij deze reclame totaal ongepast en seksistisch.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Beslissing tot wijziging/stopzetting
Décision Jury de première instance: Décision de modification/arrêt

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in eerste aanleg heeft de volgende beslissing genomen in dit dossier.

De Jury heeft vastgesteld dat de foto in de reclameboodschap een halfnaakte vrouw op een bank toont met zwarte schoenen en een witte top met lange mouwen die de onderkant van haar borsten ontbloot laat. Zij zit met de benen gespreid met een flesje van het gepromote product voor haar intieme delen.

De Jury is van mening dat het gebruik van de afbeelding van deze vrouw geen enkel verband vertoont met het betrokken product – gin – en dat de reclame het beeld van het lichaam van de vrouw op een onbehoorlijke manier uitbuit en haar tot een object herleidt.

Rekening houdend met de manier waarop de vrouw in casu afgebeeld wordt en de onmiskenbare seksuele connotatie, is de Jury eveneens van oordeel dat de reclame denigrerend is voor de vrouw en haar menselijke waardigheid aantast.

Op basis van artikel 4, alinea 1 en artikel 12 van de Code van de Internationale Kamer van Koophandel en punten 2, 3 en 4 van de JEP-regels inzake de afbeelding van de mens, heeft de Jury de adverteerder derhalve verzocht om deze reclame niet meer te verspreiden.

In dit verband heeft de Jury er nota van genomen dat de adverteerder reeds bevestigde de reclame in kwestie onmiddellijk te zullen verwijderen.

Gelieve er nota van te nemen dat deze beslissing pas definitief wordt na het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep.

andere beslissingen