Telenet 02-04-2024: Geen opmerkingen

Adverteerder / Annonceur: TELENET

Product-Dienst / Produit-Service: Fibercheck

Media / Média: Internet (YouTube, sociale media), TV

Beschrijving van de reclame / Description de la publicité

De campagne bevat verschillende filmpjes waarin telkens een man wordt getoond die zich voorstelt als “Dempsey, jullie fiberchecker” en samen met andere personen verschillende vragen inzake fiber aan bod laat komen.

Daarbij de volgende gesproken teksten:

Spot 1:
Man: “Heb je fiber nodig om online te zijn met meerdere apparaten tegelijkertijd? Let’s find out. Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ga op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. En om alle toestellen hier tegelijkertijd te testen, heb ik jong geweld uitgenodigd. De vrienden van de jeugdbeweging. Ik stel voor dat jullie je allemaal gaan verspreiden doorheen het huis en vanaf hier ga ik alles coördineren en ik geef door wie er welk toestel moet aanzetten. Klaar?”
Groep: “Ja!”
Man: “We gaan eraan beginnen! Team living. ’t Is aan jullie. Tot zover alles oké. Team keuken. Go!
Meisje: “Hey oma!”
Oma: “Joehoe!”
Man: “Vlotjes, vlotjes. Team badkamer.”
Meisjes: “Oké.”
Man: “Gamers! Start the battle!”
Jongen: “Ok! Go go go go!”
Man: “24 toestellen. 25! De printer is er ook nog. Ik denk dat we kunnen concluderen dat we meerdere toestellen tegelijkertijd online kunnen laten lopen met het Telenet netwerk. Allez, mannen, serieus, … Wie heeft dat gedaan?”

Spot 2:
Man 1: “Heb je fiber nodig om vlot content te streamen in 4K? Ja of nee? Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ga op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. Aha! Ik heb een klein bestellingske gedaan om 4K wat meer tot zijn recht te laten komen. Voilà! Wat een scherm! Het enige wat we nu nog nodig hebben, is een kritisch publiek. En daar heb ik ook voor gezorgd.
Man 2: “Deze vind ik wel een goede film.”
Man 3: “Ja, dat is niet echt mijn smaak.”
Man 1: “De voorzitter en de ondervoorzitter van de lokale filmclub. En geloof mij, dat is een kritisch publiek. En mannen, wat wordt het? Iets van Marvel? Oei. Geniet ervan, he mannekes! En? Wat vonden we van de beeldkwaliteit?”
Man 2: “Echt top! Kunnen wij volgende week misschien eens langskomen met de voltallige club?”
Man 1: “Ah, euhm… Bon, ik denk dat we kunnen stellen dat we eender welke film of serie in 4K kunnen streamen via het Telenet netwerk.”
Man 2: “Awel, dinsdag? Woensdag?”

Spot 3:
Man 1: “Kan je Telenet installeren op de kabel van Fiberklaar? Dat is een hele goede vraag en ik zoek het uit. Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ga op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. Deze week heeft Fiberklaar een kabel in de straat aangelegd en die heb ik laten binnentrekken. Nu moet ik enkel nog deze kabel verbinden met mijn Telenet modem. Supersimpel voor zo’n topklusser zoals ik! Euh, toch precies een hulplijn inschakelen. Kom binnen!”
Man 2: “Hallo!”
Man 1: “Weet jij hoe ik mijn Telenet modem kan installeren op de kabel van Fiberklaar?”
Man 2: “Da’s heel simpel, dat gaat niet lukken.”
Man 1: “Hoe?”
Man 2: “Wel, Fiberklaar is het netwerk van een andere operator en Telenet rolt nu zijn eigen fibernetwerk uit.”
Man 1: “Ok, dan ligt het niet aan mijn kluskunsten. Da’s goed. Bon, ik denk dat we kunnen concluderen dat we Telenet niet kunnen verbinden met de kabel van Fiberklaar. Maar je zit nog altijd goed op hét netwerk van Vlaanderen! Koffietje dan maar?”

Spot 4:
Man: “Kan je nog altijd vlot digitale tv kijken zonder fiber? Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ben op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. Ik heb Mia en Francine uitgenodigd.”
Vrouw 1: “Mag ik eerst de groeten doen aan onzen Erik?”
Man: “Nu efkes niet. We gaan naar James De Musical kijken.”
Vrouw 1: “Ah ja.”
Man: “En dat zonder fiber! Klaar?”
Vrouw 2: “Ging jij niet voor chips zorgen?
Man: “Euh… Beter?”
Vrouw 1: “Top!”
Man: “Da’s dat programma waarin ze het leven van een BV naspelen, maar dan in een musical.”
Vrouwen: “Sssst!”
Man: “Voilà, dat is hier een succes! Dames, geen haperingen? Beeldkwaliteit in orde? Zo zie je maar… Via het netwerk van Telenet kan je nog altijd blijven genieten van jouw favoriete tv momenten. Ah, en James, als ge nog eens iemand nodig hebt… Bellen he!”

Spot 5:
Man: “Kan je echt beter gamen dankzij fiber? Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ga op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. Ik zit bij Brecht en Brecht is een online gamer en streamer.”
Jongen: “Liken die video en subscribe dan nu!”
Man: “Brecht! Rustig, rustig. We zitten niet in een livestream.”
Jongen: “Sorry, gewoonte…”
Man: “Dat snap ik. Naar het schijnt zal fiber helpen om uw reactiesnelheid te verbeteren. Brecht, denk jij dat fiber echt nodig is om meer online games te winnen?”
Jongen: “Een goeie verbinding is heel belangrijk, maar ook je setup en je game skills natuurlijk.”
Man: “Jaja ok, maar die skills, die gaan wij eens testen. Cara, ben je daar?”
Vrouw: “Hoi!”
Man: “Ok. Cara gamet via fiber en wij gaan testen of fiber echt nodig is om meer online games te winnen. Brecht, succes!”
Jongen: “Ready, Cara? Let’s go.”
Man: “Daar! Buk, buk, buk! Snel, snel, snel! Nu, nu, nu, nu!”
Jongen: “Ja, ja, ja!”
Man: “Goe, goe, goe! Wauw, het was nipt, maar zo zie je maar, er komt veel meer bij kijken dan alleen maar een hypersnelle internetverbinding. Dus gamers, jullie zitten nog altijd goed op het netwerk van Telenet! Zullen wij eens tegen elkaar?”
Jongen: “Het moet wel een beetje een uitdaging blijven, he?”
Man: “Ja, da’s waar.”

Spot 6:
Man: “Heb je echt fiber nodig om vlot te videobellen? Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ga op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. Wat als we met enorm veel mensen tegelijkertijd willen videobellen? Lukt dat alleen maar vlot met fiber? Naast mij staat Naomi. Hoeveel keer per week bel jij via een videoverbinding?”
Vrouw: “Toch wel drie à vier keer per dag.”
Man: “Oké, een goeie verbinding is dus cruciaal?”
Vrouw: “Ja!”
Man: “Heb jij fiber?”
Vrouw: “Nee.”
Man: “Da’s ideaal, want wij gaan testen met hoeveel mensen wij tegelijkertijd kunnen videobellen. Om de vijf minuten komen er telkens tien nieuwe mensen bij. Voilà, we zitten met een klein select groepje van tien mensen. Kunnen jullie ons zien en horen? Jullie mogen even jullie duim omhoog steken. Allemaal een duim. Da’s goed, he? Twintig bellers tegelijkertijd bij elkaar! Kunnen jullie mij horen? Hallo? Alright! Dertig bellers bij elkaar gepropt in één videocall! Hoe vind je het momenteel verlopen?”
Vrouw: “Goh, ja, eigenlijk heel vlotjes.”
Man: “Goed, he. Ik denk dat we kunnen concluderen dat we via het Telenet netwerk vlot en storingsvrij kunnen videobellen met heel veel mensen tegelijkertijd.”

Spot 7:
Man: “Lopen de bestelling in je zaak even vlot binnen zonder fiber? Ik heb hier een portie bitterballen voor tafel vijf! En dat is toevallig mijn tafel. Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ga op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. Hier in de vleeshalle in Mechelen verlopen alle bestellingen online. Dat wil zeggen dat alles snel en vlot moet verlopen. Om dat te testen heb ik een vrijgezellensquad uitgenodigd. De sfeer zit er precies al goed in. Ik hoop dat jullie allemaal grote honger hebben?
Vrouwen: “Ja!”
Man: “Klaar om te bestellen? Drie, twee, één… We zijn vertrokken! Hoho. Ze hebben zich goed laten gaan. Ik hoop dat de keuken gaat kunnen volgen. Mannen! Eindresultaat: we hebben 10 bestellingen doorgegeven op 10 seconden waardoor het heel druk was in de keuken. Maar het ziet er al allemaal heel lekker uit, toch?”
Vrouwen: “Ja!”
Man: “Dan kunnen we concluderen dat je klanten via het Telenet netwerk alle bestellingen vlot en snel kunnen doorgeven.”
Vrouw 1: “Seg, wanneer begint die act eigenlijk?”
Man: “Act?”
Vrouw 2: “We hadden toch een stripper besteld?”

Spot 8:
Man: “Kunnen uw klanten nog steeds vlot betalen zonder fiber? Ik zoek het voor u uit! Ik ben Dempsey, jullie fiberchecker en ik ga op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen rond fiber. In deze vintage winkel wordt er steeds meer en meer met de kaart betaald, toch?”
Vrouw: “Ja.”
Man: “Oké, dus een vlotte transactie lijkt mij belangrijk?”
Vrouw: “Zeker!”
Man: “Oké, ik ga testen hoe snel wij hier kunnen afrekenen op het netwerk van Telenet. Hallo iedereen, mag ik even jullie aandacht? Jullie krijgen van mij zo dadelijk één minuut de tijd om één item af te rekenen met mijn kaart! Haast jullie want binnen de 60 seconden sluit mijn kassa onherroepelijk. En we starten in 3, 2, 1 … Go! 5, 4, 3, 2, 1 … Voilà! Ge krijgt hem nog. Wat was de balans?”
Vrouw: “Toch wel acht mensen afgerekend.”
Man: “Toch nog acht? Oké, dan ben ik blij dat dit maar een minuutje duurde. Bon, ik denk dat we kunnen concluderen dat je ook zonder fiber vlot je digitale betalingen kan doen.”

Klacht(en) / Plainte(s)

De klager voerde aan dat het hier gaat om antireclame voor fiber/glasvezel internet en dat ze op een vervelende manier de diensten van andere operatoren proberen zwart te maken. Er is volgens hem op zich geen probleem dat ze enkel beweren dat glasvezel niet noodzakelijk is om performant internet te hebben, maar hun reclames richten zich enkel op zwartmaken van concurrenten in plaats van hun eigen producten aan te prijzen.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Geen opmerkingen
Décision Jury de première instance: Pas de remarques

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in eerste aanleg heeft de volgende beslissing genomen in dit dossier.

De Jury heeft kennisgenomen van de acht spots in kwestie en van de klacht die daarop betrekking heeft.

Zij heeft er ingevolge het antwoord van de adverteerder onder meer nota van genomen dat deze met zijn ‘Fibercheck’ campagne beoogde zijn klanten correct te informeren door bepaalde misverstanden rond fiber te weerleggen en daarbij aan te geven dat zijn huidige netwerk reeds performant is om vlot te kunnen surfen.

De Jury is van mening dat dit opzet van de adverteerder ook voldoende duidelijk blijkt uit de verschillende betrokken spots en dat deze zich er met name toe beperken om op een ludieke wijze de bij aanvang van de spots gestelde vragen van een antwoord te voorzien vanuit het standpunt van de adverteerder.
Zij is de mening toegedaan dat dit tevens het geval is voor de enige spot van de acht die uitdrukkelijk verwijst naar een ander netwerk (spot 3) teneinde te wijzen op de niet-compatibiliteit met de producten en diensten van de adverteerder.

De Jury is derhalve van oordeel dat de campagnespots in kwestie niet van aard zijn om een ander bedrijf of product te kleineren of in diskrediet te brengen in de zin van artikel 12 van de Code van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC-Code) en evenmin indruisen tegen de in de bedrijfswereld algemeen aanvaarde principes van eerlijke concurrentie in de zin van artikel 1, alinea 2 van de ICC-Code.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op deze punten.

Gelieve er nota van te nemen dat deze beslissing pas definitief wordt na het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep.

andere beslissingen