Voor zover de klaagster wist en kon terugvinden is reclame maken voor cosmetische chirurgie verboden en maar goed ook. In deze tijd van perfecte levens en lichamen die we constant zien op sociale media is iets serieus als een cosmetische ingreep niet iets wat lichtzinnig aangeboden hoeft te worden.
De adverteerder deelde mee dat dit een fout was van zijn webmaster. Hij heeft na de melding de advertentie meteen offline gezet.
De Jury heeft kennisgenomen van de gesponsorde Facebookpost in kwestie en van de klacht die daarop betrekking heeft.
Zij heeft vastgesteld dat deze post duidelijk een promotioneel aanbod voor borstvergrotingen door de betrokken kliniek aanprijst.
Zij is derhalve van mening dat het hier duidelijk gaat over reclame in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 23 mei 2013 tot regeling van de vereiste kwalificaties om ingrepen van niet-heelkundige esthetische geneeskunde en esthetische heelkunde uit te voeren en tot regeling van de reclame en informatie betreffende die ingrepen, dat het begrip “reclame” omschrijft als “iedere vorm van op het publiek gerichte mededeling of handeling die rechtstreeks of onrechtstreeks tot doel heeft de (…) bedoelde ingrepen te bevorderen, ongeacht de daartoe aangewende plaats, drager of aangewende technieken, reality-tv-uitzendingen inbegrepen”.
De Jury is derhalve van oordeel dat de post in kwestie verboden reclame vormt in de zin van artikel 20/1 van de voormelde wet, dat het volgende stelt: “Het is elke natuurlijke of rechtspersoon verboden om reclame voor (…) bedoelde ingrepen te verspreiden.”.
Gelet op het voorgaande en op basis van voormelde bepalingen, heeft de Jury de adverteerder derhalve verzocht om deze reclame niet meer te verspreiden.
In dit verband heeft de Jury vastgesteld dat de adverteerder in zijn reactie reeds aangaf de post in kwestie na ontvangst van de klacht te hebben verwijderd.