Volgens de klager wordt de Katholieke kerk hier belachelijk gemaakt en is het bon ton om christenen en katholieken te bespotten.
De adverteerder was van mening dat de door de klager geviseerde spots voor het nieuwe seizoen van het programma De Slimste Mens ter Wereld alleszins niet leiden tot het kleineren of discrediteren van religieuze overtuigingen in het algemeen, en de katholieke kerk in het bijzonder. De katholieke kerk wordt in geen geval belachelijk gemaakt door het uitzenden van de spots.
Religie wordt hier niet gratuit gebruikt om reclame te maken voor een product. Religie maakt – net zoals vele andere elementen – eigenlijk onderdeel uit van het programma, net zoals dit ook het geval was bij vorige seizoenen.
Met De Slimste Mens ter Wereld en de bijhorende campagnes heeft SBS Belgium de laatste jaren een rijke traditie opgebouwd. Het is al jaren een entertainmentprogramma dat garant staat voor veel humor en (ont)spanning en geen enkel thema uit de weg gaat: alle lagen, culturen, godsdiensten, andere maatschappelijke thema’s die in Vlaanderen op dat ogenblik relevant zijn, komen aan bod.
Al jaren staan ook de lanceringscampagnes van het programma garant voor creativiteit, breed gedragen thema’s en – gelet op de toon van het programma – humor.
In 2017 is gekozen voor het campagneconcept ‘hoogmis van de quiz’.
Het maakt immers duidelijk waar De Slimste Mens ter Wereld voor staat:
- Een entertainmentprogramma waar humor en maatschappelijke thema’s (zoals religie) een belangrijk onderdeel van zijn.
- In een voor Vlaanderen breed gedragen referentiekader, met name de katholieke kerk.
De spots zijn duidelijk en louter humoristisch van aard. De klemtoon bij de opbouw en de toon van de promotionele spots op humor is net één van de doorslaggevende elementen van deze spots in de context van dit specifieke televisieprogramma.
De spots zijn volgens de adverteerder echter niet van die aard om de kern van het katholieke geloof of godsdienstige overtuigingen te kwetsen enerzijds of om de spot te drijven met de katholieke kerk anderzijds, en strekken er enkel toe om het thema “hoogmis van de quiz” in de verf te zetten.
De Jury heeft kennis genomen van de promotiespots voor het TV-programma ‘De Slimste Mens ter Wereld’ in kwestie en van de klacht die daarop betrekking heeft.
Zij heeft er ingevolge het antwoord van de betrokken zender nota van genomen dat deze spots beogen om, onder het motto “de hoogmis van de quiz” en binnen een in Vlaanderen breed gedragen referentiekader, met name de katholieke kerk, duidelijk te maken dat humor en maatschappelijke thema’s, zoals religie, een belangrijk onderdeel van dit breed bekeken quizprogramma zijn.
De Jury is van mening dat het parodiërende en karikaturale karakter van de spots duidelijk blijk geeft van het figuurlijke karakter van de enscenering en ook als dusdanig zal herkend worden door de gemiddelde kijker, te meer daar de spots betrekking hebben op een TV-programma dat bekend staat om zijn humoristische insteek en de gekende protagonisten van het programma in beeld brengen.
Gelet op deze context is de Jury van oordeel dat de spots niet kleinerend of discrediterend zijn voor de katholieke kerk of voor personen van katholieke religieuze overtuiging en hun waardigheid niet aantasten.
De Jury is derhalve van oordeel dat deze spots niet strijdig zijn met de JEP Regels inzake de afbeelding van de mens op dit punt.
Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op dit punt.
Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.