Volgens de klager doet de “reclame” zich voor als een reportage en kan men zich makkelijk laten misleiden door dit soort van “valse” reclame.
De adverteerder deelde mee dat hij ’s ochtends korte spots uitzendt en ’s middags en op het einde van de dag meer verklarende spots, die toestaan om meer gedetailleerde informatie over het product en zijn kenmerken te verschaffen.
Deze spots worden uitgezonden in reclameblokken, met andere commerciële en promotionele communicaties, en zijn met name herkenbaar door hun jingles voor- en achteraan de communicatie (bovenop de jingles die eigen zijn aan elke radiozender om de reclameboodschappen aan te kondigen).
Er wordt bovendien aan het einde van spot melding gemaakt van een korting op de prijs van het product zelf, wat het promotionele karakter van de communicatie versterkt.
In casu laten de inhoud – ook al is die verklarend – de jingles en het moment van uitzending van de reclame geen enkele twijfel bestaan volgens de adverteerder over het feit dat het gaat om een commerciële communicatie.
Hij meende derhalve dat de doelgroep dienaangaande niet in verwarring gebracht zou mogen zijn.
De Jury heeft kennisgenomen van de radiospot en van de klacht die daarop betrekking heeft en volgens dewelke deze zich zou voordoen als een reportage.
Zij heeft vooreerst vastgesteld dat de betrokken radiospot begint en eindigt met een jingle.
Ingevolge het antwoord van de adverteerder heeft zij er tevens nota van genomen dat de spot in kwestie uitgezonden wordt in het raam van een reclameblok.
Tot slot heeft zij vastgesteld dat aan het einde van de spot een promotionele aanbieding van 3 euro korting wordt vermeld.
Gelet op het voorgaande is de Jury van oordeel dat de radiospot duidelijk herkenbaar is als reclame.
De Jury heeft de klacht derhalve ongegrond verklaard.
Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.