LU GENERAL BISCUITS - 03/05/2005

Adverteerder: 
LU GENERAL BISCUITS
Product/Dienst: 
Lu Petit Déjeuner
Media: 
Affiche
Onderzoekscriteria: 
Eerlijkheid
Waarachtigheid
Initiatief: 
Consument
Categorie: 
Voedingsmiddelen
Type beslissing: 
Beslissing tot wijziging of stopzetting
Datum afsluiting: 
dinsdag, 3 mei 2005
Beschrijving van de reclame

Een affiche met als titel : « LU Petit Déjeuner, 93%* granen en melk », toont een ontbijtkopje waarin zich 4 koeken van het merk bevinden. Links onderaan wordt de verpakking van het product afgebeeld. De asterisk verwijst naar de tekst: “*67% granen+26% equivalent melk.”

Motivering van de klacht(en)

Deze reclame spreekt van 93% granen en melk, maar er is maar 2% melkpoeder en daarenboven bevat dit koekje 15% vetten. Zij is dus misleidend.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder liet gelden dat hij de zin “93% granen en melk” niet meer zou gebruiken. Hij stelde enkel nog de visual te zullen gebruiken maar dan met een correcte claim. Hij verstrekte uitleg over de reconstitutie van melkpoeder naar melk, over de procentuele opgave in de reclame/op de website, alsook over het productieproces.

Jurybeslissing

De Jury heeft aan de adverteerder de aanbeveling gedaan om deze beweringen in de reclame inderdaad niet meer te gebruiken. Aangezien de adverteerder zich hiertoe verbonden heeft en tevens de gegevens op de website heeft aangepast, heeft de Jury gemeend geen verdere opmerkingen te moeten formuleren.