Hans Anders Opticiens 21-04-2017: Geen opmerkingen

Adverteerder / Annonceur: HANS ANDERS OPTICIENS

Product-Dienst / Produit-Service: Brilglazen

Media / Média: Internet (website)

 

Beschrijving van de reclame / Description de la publicité

De aankondiging van de actie op de website van de adverteerder bevatte onder meer het volgende:
“Gratis Glazen bij je montuur
De lente lacht je ogen en je portefeuille toe
Ga het voorjaar tegemoet met een nieuwe bril: tijdens onze actie “Gratis Glazen” betaal je enkel voor je montuur en krijg je de glazen er gratis bovenop! Nog t.e.m. 2 april kan jij genieten van dit uitzonderlijk aanbod.
Je hebt al een complete enkelvoudige – of multifocale bril met Hans Anders-montuur vanaf €39*. Een complete enkelvoudige – of multifocale bril met merkmontuur heb je vanaf €109*.
(…)

Pluspunten van deze actie
1. Je krijgt het duurste van de bril cadeau
2. Kraswerende en ontspiegelde glazen met index 1.5
3. Hans Anders-bril vanaf €39 en merkbril vanaf €109 (enkelvoudig en multifocaal)
4. Geldig op alle monturen (dus ook op alle merkmonturen)
(…)

*Enkel geldig bij aankoop van een complete bril. Actie geldig t.e.m. 2/4/2017. Inclusief kraswerende laag en superontspiegeling. Voorwaarden in de winkel. Meerprijs voor glasopties.”

Klacht(en) / Plainte(s)

De klager verwijst naar de promotie over een montuur kopen en de glazen er gratis bij krijgen. Volgens hem vertellen ze er echter niet bij dat het enkel om de basisglazen gaat. Hij werd dus onaangenaam verrast bij zijn aankoop en meent dat sprake is van misleiding.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Geen opmerkingen
Décision Jury de première instance: Pas de remarques

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in eerste aanleg heeft de volgende beslissing genomen in dit dossier.

De Jury heeft kennis genomen van de reclame in kwestie op de website van de adverteerder en van de klacht die daarop betrekking heeft.

Zij heeft er met name nota van genomen dat in de tekst onder meer het volgende wordt vermeld: “Je hebt al een complete enkelvoudige – of multifocale bril met Hans Anders-montuur vanaf €39*. Een complete enkelvoudige – of multifocale bril met merkmontuur heb je vanaf €109*.” en dat bij de asterisk onderaan de tekst onder meer wordt vermeld: “Meerprijs voor glasopties.”.

De Jury is van mening dat aldus voldoende duidelijk wordt gemaakt in de reclame op de website dat de vermelde prijzen ‘vanaf’-prijzen zijn en dat eventuele glasopties een meerprijs met zich mee kunnen brengen.

De Jury is derhalve van oordeel dat de reclame in kwestie niet van aard is om de gemiddelde consument op dit vlak te misleiden.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op dit punt.

Gelieve er nota van te nemen dat deze beslissing pas definitief wordt na het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep.

andere beslissingen