Telenet 14-09-2022 : Pas de remarques

Adverteerder / Annonceur: TELENET

Product-Dienst / Produit-Service: Abonnement ONEup

Media / Média: Radio

Beschrijving van de reclame / Description de la publicité

De radiospot ‘Familie’ gaat als volgt: Voice-over 1: “Een huis in Vlaanderen. Terwijl de dochter swipet op haar datingapp, valt op de livestream van papa een coureur over een hond, net wanneer mama in de keuken haar online presentatie afsluit en de zoon met een headshot uit zijn game wordt geknald. En dat dus in 0,21 seconden hé.” Voice-over 2: “Iedereen samen gigasnel online? Ga dan voor ONEup. Da’s thuis al surfen tot 1 giga per seconde en ook onderweg ben je overal onbezorgd online. Alle info vind je op telenet.be. Telenet, klaar voor morgen.”

Een analoge radiospot ‘Zombie’ beschrijft een videogame en eindigt met dezelfde voice-over 2.

Klacht(en) / Plainte(s)

De klager voerde aan dat een eenheid ontbreekt waar de reclame zegt dat, indien voor u beschikbaar, een snelheid van “1 giga” mogelijk is. Netwerksnelheden worden immers altijd en overal uitgedrukt in mega- en gigabit per seconde en zijn 1/8 van mega- en gigabyte. Het symbool voor bv. megabit is “Mb”, dat voor megabyte is “MB”. Op de eigen website schrijft de adverteerder overigens correct “1 Gbps” (1 gigabit per seconde). Vermits de meeste mensen meer vertrouwd zijn met gigabyte (bv. voor de capaciteit van een smartphone of laptop) dan met gigabit (zoals gezegd 1/8 van gigabyte), lijkt het weglaten van die eenheid hem misleidende reclame.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Geen opmerkingen
Décision Jury de première instance: Pas de remarques

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in eerste aanleg heeft de volgende beslissing genomen in dit dossier.

De Jury heeft kennisgenomen van de radiospots in kwestie en van de klacht die daarop betrekking heeft.

De Jury is dienaangaande van mening dat de spots duidelijk betrekking hebben op de snelheid van de internetverbinding en dat het in deze context duidelijk is dat “giga” hier wordt gebruikt als afkorting van de eenheid “gigabit (Gb)”, die een gangbare standaard in de telecomsector is om de snelheid van een netwerk te definiëren aan de hand van de downloadsnelheid, te meer daar op de website van de adverteerder, waarnaar de spot duidelijk verwijst met “Alle info vind je op telenet.be”, sprake is van “Downloadsnelheid tot 1 Gbps”.

De Jury is derhalve van oordeel dat de betrokken reclame niet van aard is om de consument te misleiden op dit punt.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op dit punt.

Gelieve er nota van te nemen dat deze beslissing pas definitief wordt na het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep.

autres décisions