Provincie Oost-Vlaanderen 29-11-2023 : Pas de remarques

Adverteerder / Annonceur: PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Product-Dienst / Produit-Service: Campagne ‘Tuin van de toekomst’

Media / Média: Internet (website)

Beschrijving van de reclame / Description de la publicité

De webpagina waarnaar de klacht verwijst vermeldt onder meer het volgende, onder de titel “Het zaad van een maat kan geen kwaad”:
“Waarschijnlijk heb je deze zomer ook zo zitten puffen. Maar wist je dat je tuin eigenlijk één grote airco kan zijn? Dan kan je toch een beetje genieten tijdens die hete zomers en het is best verstandig met het oog op de klimaatopwarming. Ga aan de slag met die groene vingers van je, zorg voor een gangbang (met ‘gangbang’ cursief) aan biodiversiteit tussen je plantjes en wip die tegels en dat beton maar richting containerpark. Maak het verschil met je tuin: plant een oase tegen de toenemende hitte, droogte en wateroverlast.
Niet twijfelen dus, maar tuinieren (in het vet). En om je helemaal op weg te helpen, vind je hier heel wat tips voor een biodiverse en klimaatvriendelijke tuin.”, met daaronder knoppen “Bestel zaad” en “Tips voor mijn tuin”.
Daaronder onder meer een item “Onze tips per thema”, met “Bodem”, “Water”, “Dieren” en “Groen” en een item “Bestel zaad voor jou en een maat”, met daarbij de volgende tekst:
“Wil jij van je tuintje een kleurrijke oase maken? Bestel een gratis zakje bloemzaad voor jou… én een maat.
Zaad van een maat
Bestel hier jouw zaad en in het voorjaar van 2024 krijg je per post twee zaadzakjes toegestuurd.* Eéntje voor jezelf en eentje om uit te delen, want ‘het zaad van een maat kan geen kwaad!’.
*actie zolang de voorraad strekt
Soorten zaad
Benieuwd welke zaadjes er in het zakje zitten? Een bonte mengeling van inheemse eenjarige en meerjarige soorten met o.a. Gewone margriet, Duizendblad, Knoopkruid, Rode klaver en Korenbloem.
Tips voor in de tuin
En we hebben nog een klein extraatje. Wie wil, krijgt elke maand een handige tuintip in de mailbox, acht maanden lang. Je tuin zal shinen als nooit tevoren.”, met daaronder een knop “Zaad bestellen”.

Klacht(en) / Plainte(s)

De klaagster vindt dat de reclame te veel seksuele toespelingen maakt. Ze deelde mee dat het begint bij de titel, maar daar niet stopt: in de tekst worden ook de termen ‘gangbang’ (schuin gezet) en ‘wip’ gebruikt.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Geen opmerkingen
Décision Jury de première instance: Pas de remarques

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in eerste aanleg heeft de volgende beslissing genomen in dit dossier.

De Jury heeft kennisgenomen van de klacht en van de webpagina waarnaar zij verwijst.

Zij heeft er ingevolge het antwoord van de adverteerder onder meer nota van genomen dat de slogan “het zaad van een maat kan geen kwaad” een volkse leuze is, die vooral in humoristische context wordt gebruikt, en dat de term tegelwippen (wippen van tegels) ondertussen alom in gebruik is in onze maatschappij. Zij heeft ook genoteerd dat de betrokken gebruikte termen enkel bedoeld zijn als ludieke aandachttrekkers, om tot duurzaam tuinieren aan te zetten met het oog op een grotere biodiversiteit.

De Jury is van mening dat dit opzet en beoogde doel ook voldoende duidelijk blijken uit de tekst in kwestie en dat het onmiddellijk duidelijk is dat het over planten gaat, onder meer met de termen “Niet twijfelen dus, maar tuinieren.” in het vet en de knop “Tips voor mijn tuin”.

In deze context is zij tevens de mening toegedaan dat de geviseerde termen niet aanstootgevend zijn en evenmin in strijd zijn met de hedendaagse geldende fatsoennormen.

Zij is derhalve van oordeel dat de tekst op de webpagina in kwestie niet getuigt van een gebrek aan een behoorlijk maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef in hoofde van de adverteerder.

De Jury heeft derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op deze punten en heeft de klacht ongegrond verklaard.

Gelieve er nota van te nemen dat deze beslissing pas definitief wordt na het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep.

autres décisions