Mobile Vikings 17-01-2024 : Pas de remarques

Adverteerder / Annonceur: MOBILE VIKINGS

Product-Dienst / Produit-Service: Internet

Media / Média: Internet (website), Radio

Beschrijving van de reclame / Description de la publicité

De native advertentie op de krantenwebsite met als titel “Opvallende reclame van Mobile Vikings roept op om je tv-decoder buiten te gooien. Maar hoe pak je dat aan?” bevat de volgende tekst:
“Ben jij al een kabelknipper? Steeds meer Vlamingen zeggen hun klassieke tv-abonnement op en hun tv-decoder vaarwel. Tv-kijken zonder kabel kan, dankzij het ruime aanbod aan gratis streamingapps als VTM GO en VRT MAX. Dus is een tv-abonnement en een energieverslindende decoder huren een overbodige kost geworden. Want waarom betalen voor iets wat je niet gebruikt? Bovendien is kabelknippen makkelijker dan je denkt. Schrap de kost van een tussenpersoon voor je tv-abonnement en stream al je tv-programma’s rechtstreeks bij de zenders.
In tijden als deze zijn het de kleintjes die het ‘m doen. Betalen voor een tv-abonnement én voor de huur van een decoder, terwijl je ook op een veel goedkopere manier kan genieten van je favoriete programma’s? Je zou wel gek zijn. Door je tv-decoder vaarwel te zeggen, kun je tot wel 392 euro per jaar besparen. Wedden dat je ‘m snel vergeet?
1. Kies voor een ongelimiteerd internetabonnement
No limits! Of toch als je braaf voor de buis zit. Dat je vanaf nu alles online kijkt, betekent ook dat je veel vaker op het internet moet terugvallen. Een onbeperkt internetabonnement is de sleutel tot succes, maar dat hoeft niet per se duurder te zijn. Bij de grote operatoren kost zo’n onbeperkt verbruik vaak wat meer als je geen ‘pack’ hebt aangekocht, maar bij Mobile Vikings kom je niet voor verrassingen te staan. De operator lanceerde vorig jaar ook een aanbod voor vast internet bij je thuis en kiest er bewust voor om ook de standaard abonnementen ongelimiteerd aan te bieden. Op Trustpilot staan ze op de eerste plaats van alle internet operatoren en ook Test Aankoop schreef bij de lancering dat de prijs-kwaliteit top is, omdat Mobile Vikings gebruikmaakt van het krachtige netwerk van Proximus en er veel minder voor betaalt. Bovendien hang je niet vast aan een ‘pack’ en kun je heel flexibel je eigen pakket samenstellen voor een scherpe prijs.
2. Breng je oude TV-decoder terug
Afscheid nemen bestaat niet? Wel als het om onze portemonnee gaat. Of je nu kiest voor een operator die scherper geprijsd is of je wil toch vasthouden aan je oude, vertrouwde operator: van de TV-decoder zul je afscheid moeten nemen. Als je dat niet doet, kan er een afrekening in de bus vallen, ook al betaal je al jaren huur voor dat ‘oud bakske’ dat stof staat te vergaren. Buiten die handel, een kleine moeite als je weet wat je de komende maanden en jaren zult besparen zonder tv-decoder.
3. Installeer je favoriete apps rechtstreeks op je tv
De laatste stap? Kies wat je wil kijken. Voor de Belgische kanalen kun je de gratis apps van VTM GO, VRT MAX en GoPlay downloaden. Breid je bibliotheek uit met betalende apps als Netflix, Streamz of Eleven Sports. Installeer die apps rechtstreeks op je tv, zo boet je niet in aan kijkcomfort. Je hoeft je maar één keer aan te melden op je tv, verder heb je je smartphone of laptop niet meer nodig om te streamen.
Heb je een slimme tv of Smart TV? Via het menu zoek je de apps die je wil installeren. Log één keer in en kijk al je favoriete programma’s gratis en wanneer je wil. Nog geen Smart TV in huis? Met de nieuwe Google Chromecast maak je elke tv in een handomdraai slimmer. De witte versie met afstandsbediening is uitgerust met de Google TV software, daarmee installeer je elke app rechtstreeks op je toestel. Het menu is erg gebruiksvriendelijk en veel mensen vinden het aangenamer om op die manier te kijken dan op de traditionele manier. Je installeert je apps eenmalig, je logt één keer in met je account en daarna moet je nooit nog je smartphone of laptop gebruiken om iets te casten. Je bedient de apps gewoon rechtstreeks op je TV. Een kleine, eenmalige investering, zeker in vergelijking met al het geld dat je bespaart door je tv-abonnement op te zeggen en je decoder buiten te zwieren. Je zou het al in 2 maanden kunnen terugverdienen en vanaf dan ben je maandelijks aan het besparen. Dat terwijl je bijna niets moet missen en bovendien alle vrijheid hebt om te kijken wat je wil, wanneer je wil.
Wil je nog meer besparen bovenop het schrappen van je tv-abonnement? Herbekijk dan ook het internetaanbod van je huidige operator. Bij een no-nonsense operator als Mobile Vikings krijg je de beste internetverbinding zonder limieten via het krachtige netwerk van Proximus voor een straffe prijs. Je wordt niet vastgezet in een pakket, waardoor je enkel betaalt voor wat je écht nodig hebt. Wat je wel krijgt, is onbeperkt internet, omdat je als streamer wel wat extra capaciteit kan gebruiken.”.

Twee radiospots in het kader van deze campagne eindigen met de volgende voice-over: “Blijf niet hangen in het verleden en dump die tv-decoder / dat tv-abonnement. Stream vollenbak en mis niks met het onbeperkt internet van Mobile Vikings.”.

Klacht(en) / Plainte(s)

De klager verwees naar de volgende tekst in de reclame (ook vergelijkbaar op radio): “Dus is een tv-abonnement en een energieverslindende decoder huren een overbodige kost geworden. Want waarom betalen voor iets wat je niet gebruikt? Bovendien is kabelknippen makkelijker dan je denkt. Schrap de kost van een tussenpersoon voor je tv-abonnement en stream al je tv-programma’s rechtstreeks bij de zenders.”. Volgens hem is deze bewering manifest onwaar en kan gratis streamen niet voor ‘al je’ tv-programma’s maar beperkt dit zich tot de zenders van de klassieke aanbieders: VRT, DPG en Play Media. Zenders als Eurosport of C-NBC, Bloomberg, OutTV, Discovery vereisen extra abonnementen. De bewering dat dit bespaart is niet gefundeerd. Bepaalde (populaire) tv-zenders als Kanaal Z of Ment zijn niet via een streamingpakket te bekijken.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Geen opmerkingen
Décision Jury de première instance: Pas de remarques

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in eerste aanleg heeft de volgende beslissing genomen in dit dossier.

De Jury heeft kennisgenomen van de reclame-uitingen in kwestie en van de klacht die daarop betrekking heeft.

Zij heeft vastgesteld dat de native advertentie aanvangt met de volgende tekst: “Ben jij al een kabelknipper? Steeds meer Vlamingen zeggen hun klassieke tv-abonnement op en hun tv-decoder vaarwel. Tv-kijken zonder kabel kan, dankzij het ruime aanbod aan gratis streamingapps als VTM GO en VRT MAX. Dus is een tv-abonnement en een energieverslindende decoder huren een overbodige kost geworden. Want waarom betalen voor iets wat je niet gebruikt? Bovendien is kabelknippen makkelijker dan je denkt. Schrap de kost van een tussenpersoon voor je tv-abonnement en stream al je tv-programma’s rechtstreeks bij de zenders.” en dat de betrokken radiospots eindigen met de voice-over: “Stream vollenbak en mis niks met het onbeperkt internet van Mobile Vikings.”.

Zij heeft er ingevolge het antwoord van de adverteerder onder meer nota van genomen dat deze campagne zich inschrijft in de gekende bredere trend van het “cord cutten”, in het kader waarvan hij beoogt te stellen dat de basisbehoefte van een gemiddelde consument kan worden ingevuld door de goedkopere overstap naar streaming, zeker nu meer en meer zenders investeren in de digitale kijkervaring via apps, zonder te willen claimen dat hiermee de noden van alle consumenten worden ingevuld, zoals overigens ook wordt verduidelijkt in de betwiste advertentie en in de desbetreffende FAQ-pagina op zijn website.

De Jury is van mening dat deze beoogde boodschap van de adverteerder ook voldoende duidelijk blijkt uit de campagne-uitingen in kwestie en dat de betrokken reclames aldus met name niet van aard zijn om door de gemiddelde consument letterlijk te worden opgevat in de betekenis die de klager hieraan geeft.

Zij is derhalve van oordeel dat de reclames in kwestie niet van aard zijn om de gemiddelde consument te misleiden op de door de klager aangehaalde punten.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury derhalve gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren op deze punten.

Gelieve er nota van te nemen dat deze beslissing pas definitief wordt na het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep.

autres décisions