Bobex – Thuisbatterij 21-02-2024: Beslissing tot wijziging/stopzetting

Adverteerder / Annonceur: BOBEX

Product-Dienst / Produit-Service: Thuisbatterij

Media / Média: E-mailing

Beschrijving van de reclame / Description de la publicité

De e-mail afkomstig van “Premies voor thuisbatterijen [e-mailadres]”, met als onderwerp “Installeer een thuisbatterij voordat de premie verdwijnt!” bevat de volgende tekst, onder de vermelding “Mijn-Offertes.be” en een foto van een batterij:
“Plaats een thuisbatterij (in het groot) voordat de premie verdwijnt! (in een geel kader)
Wil je minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet? Wil je de zonne-energie van je panelen efficiënter inzetten? Combineer dan zonnepanelen met een thuisbatterij!
Vandaag krijg je tot € 850 premie bij een thuisbatterij installatie. Maar haast je, want thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2024 kunnen geen aanspraak meer maken op de premie. Vergelijk prijzen van specialisten uit je regio en haal het maximum uit je zonnepanelen!”,
met een knop “Gratis offertes ontvangen”, en
“Bespaar tot 30% extra door prijzen te vergelijken!
Vraag tot 4 gratis offertes van thuisbatterij installateurs uit uw buurt en vind de ideale thuisbatterij voor uw woning!”.

Klacht(en) / Plainte(s)

De klager deelde mee dat deze toekenning van premie al lang niet meer van toepassing is. Volgens hem probeert men toch mensen zo in te pakken.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Beslissing tot wijziging/stopzetting
Décision Jury de première instance: Décision de modification/arrêt

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in eerste aanleg heeft de volgende beslissing genomen in dit dossier.

De Jury heeft kennisgenomen van de klacht en van de e-mailing met als onderwerp “Installeer een thuisbatterij voordat de premie verdwijnt!” die onder meer het volgende vermeldt: “Plaats een thuisbatterij voordat de premie verdwijnt!” en “Vandaag krijg je tot € 850 premie bij een thuisbatterij installatie. Maar haast je, want thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2024 kunnen geen aanspraak meer maken op de premie.”.

De Jury heeft er echter nota van genomen dat de premie thuisbatterij werd stopgezet en dat een thuisbatterij-installatie met een keuringsattest na 31 maart 2023 niet meer in aanmerking komt voor deze premie.

Gelet op het voorgaande is de Jury van oordeel dat de betrokken reclame van aard is om de gemiddelde consument te misleiden, wat strijdig is met artikels 4 en 5 van de Code van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC-Code).

Op basis van voormelde bepalingen, heeft de Jury de adverteerder derhalve verzocht om de reclame te wijzigen, en bij gebreke daaraan de reclame niet meer te verspreiden.

Dienaangaande heeft de Jury er nota van genomen dat de adverteerder reeds aangaf dat de campagne werd aangepast.

Gelieve er nota van te nemen dat deze beslissing pas definitief wordt na het verstrijken van de termijn voor het instellen van hoger beroep.

andere beslissingen