VLAAMSE MEDIA MAATSCHAPPIJ – 21/01/2014

Beschrijving van de reclame

De spot voor de dvd van de komische TV-reeks Connie & Clyde begint met een scène uit de reeks waarin mensen rond een tafel zitten te eten.
Een vrouw met een laptop vraagt: “Seg, wie kent er hier nog andere woorden voor vagina?”.
Een man reageert met een opsomming: “Ikke. Preut, kut, muis, gleuf, voeg, tunnel, mossel, perzik, pruim, schuur, flamoes, spelonk, gracht, snee, oesterput”.
De andere mensen aan tafel kijken ongemakkelijk.
Vervolgens komt het product in beeld.
Voice-over: “Connie & Clyde, nu te koop op DVD”.

Motivering van de klacht(en)

De klager zag deze spot toen hij in afwachting van het journaal van 19u TV aan het kijken was met zijn 7-jarig kind. Gezien het tijdstip vindt hij het zeer misplaatst om een dergelijke woordenschat te gebruiken zonder enige duiding of context.

Standpunt van de adverteerder

De adverteerder is van oordeel dat er in casu geen schending van de wetgeving of van de zelfdisciplinaire codes is.

De advertentie is volledig in lijn met de inhoud van het programma en dit fragment werd gekozen omdat dit het programma typeert: het gaat om humor met een serieuze hoek af die op een complexloze wijze wordt gebracht. Het programma in kwestie is een lichtvoetige dramareeks, die zich afspeelt in en rond het niet alledaagse gelijknamige relatiebureau. Zaakvoerder Connie is begeesterd door het gelukkig maken van mensen, maar hanteert zo haar eigen koppelmethodes om dat doel te bereiken.

De advertentie vormt als het ware een verlengde van het programma en geeft dus perfect de inhoud van het programma weer.

Er zullen uiteraard voor- en tegenstanders van dit soort humor zijn, maar over smaak valt niet te twisten.

Hij betreurt het dat deze spot choquerend zou zijn overgekomen. De inhoud van de advertentie is niet van aard of bedoeld om te choqueren, maar schenkt op een ludieke, humoristische en passende manier aandacht aan de DVD van het programma.

De adverteerder heeft er bewust op gelet dat de spot geen afbeeldingen bevatte die bepaalde seksuele handelingen zouden laten zien of die schadelijk zouden zijn voor minderjarigen. Het bewuste fragment komt uit een aflevering waarbij een hardwerkende gynaecoloog op zoek was naar een partner. Hij verknoeit het echter vaak bij partners omdat hij uit beroepsmisvorming steeds de wetenschappelijke benamingen gebruikte om lichaamsdelen te benoemen. Om die reden was Connie op zoek naar een ander woord voor “vagina”.

De adverteerder is er ook van overtuigd dat de bewoordingen die in de spot worden gebruikt, mede gelet op de evolutie van de maatschappij waarin er een duidelijke drempelverlaging is wat het benoemen van de intieme lichaamsdelen betreft, niet als choquerend moeten worden beschouwd. Sommige van die woorden worden vaak ook gebruikt om de correcte benaming van dit lichaamsdeel te verbloemen, vaak ook in het bijzijn van kinderen.

Tenslotte merkt hij op dat de spot niet geplaatst werd rond een programma waarvan het doelpubliek uit kinderen bestaat.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat deze spot een fragment uit de betrokken TV-reeks bevat en aldus de inhoud en het opzet van het programma weergeeft.

De Jury is van mening dat het voor het doelpubliek van de spot derhalve voldoende duidelijk is dat deze beoogt een humoristische reeks te promoten.

De Jury is evenwel van mening dat het uitzenden van deze spot voor het journaal van 19u, een tijdstip waarop talrijke jeugdige kijkers zich nog voor TV kunnen bevinden, negatieve reacties kan veroorzaken bij een deel van het publiek.

Ze heeft derhalve een advies van voorbehoud geformuleerd conform artikel 2 van haar reglement en doet een beroep op de verantwoordelijkheid van de adverteerder.

Een advies van voorbehoud houdt in dat de adverteerder vrij is met betrekking tot het gevolg dat hij aan dit advies geeft.

Gevolg

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: VLAAMSE MEDIA MAATSCHAPPIJ
Product/Dienst: Connie & Clyde dvd
Media: TV
Initiatief: Consument
Type beslissing: Advies van voorbehoud
Datum afsluiting:  21/01/2014