De Franstalige radiospots gaan als volgt:
Spot 1:
Man: « Il était une fois Juliette Kisarrette qui avait des difficultés à tenir ses bonnes résolutions. A peine s’était-elle mise à faire du sport et manger sainement qu’elle le faisait déjà en soufflant. Lassée de ne pouvoir tenir ses résolutions, Juliette rêvait de plus de motivation pour continuer à souffler, mais plutôt sur un tapis de course. »
VO: « 57% des Belges abandonnent déjà leurs bonnes résolutions dans le mois. Vous aussi ? Alors boostez votre motivation ! Rejoignez Partenamut et téléchargez l’App Vitalité sur partenamut.be. Partenamut, on vous simplifie la santé. »
Spot 2:
Man: « Il était une fois Cathy Quartdetour qui avait toujours les nerfs à fleur de peau. Elle claquait tout : la porte d’entrée, le coffre de sa voiture, les talons dans le couloir du bureau. Cathy rêvait qu’on l’aide à éviter le burn-out et à claquer définitivement la porte à son stress. »
VO: « Plus de la moitié des travailleurs en Belgique déclarent être sous pression. Vous aussi ? Alors apprenez à mieux gérer votre stress. Rejoignez Partenamut et participez au programme Partenamut Vitalité sur partenamut.be. Partenamut, on vous simplifie la santé. »
Spot 3:
Man: « Il était une fois Valentine Vavite qui faute de temps utilisait le micro-ondes trop souvent. Un plat préparé, une lasagne surgelée. A force d’en abuser, Valentine voyait ses enfants s’installer dans de mauvaises habitudes. Mais découvrit finalement que manger sainement ne prenait pas plus de temps. »
VO: « En Belgique, près de 20% des enfants sont en surpoids. Le vôtre aussi ? Apprenez-lui à bien manger. Rejoignez Partenamut et participez au programme Partenamut Vitalité sur partenamut.be. Partenamut, on vous simplifie la santé. »
De klaagster verwees naar de radiocampagne die vermeldt dat Cathy te snel gaat, dat Juliette iets anders fout doet en dat een derde vrouw haar kinderen het slechte voorbeeld geeft, en merkt op dat enkel vrouwen geviseerd en geculpabiliseerd worden in deze drie radiospots. Volgens haar gaat het om seksisme.
De adverteerder deelde mee dat deze spots, die dezelfde toon gebruiken – die van humor – als de spots die in zijn vorige campagnes werden uitgezonden, drie personages – vrouwen – laten horen:
- de eerste heeft goede voornemens gemaakt voor haar gezondheid (sporten, gezond eten) maar heeft moeite om zich hieraan te houden;
- de tweede is bezorgd over het feit dat haar kinderen slechte eetgewoontes aannemen en reageert door groenten voor hen te koken eerder dan bereide of diepgevroren maaltijden op te warmen;
- en de derde heeft het te druk maar is zich er van bewust en wil dat ze geholpen wordt om een burn-out te vermijden.
De klaagster ziet er seksistische boodschappen in, die vrouwen viseren en culpabiliseren, maar hij ziet er daarentegen positieve boodschappen in die vrouwen voorstellen die begaan zijn met hun gezondheid en die van hun kinderen en zichzelf / dit in handen nemen.
Hij voegde nog toe dat elk van de spots eindigt met een neutrale boodschap, die objectieve gegevens herneemt en op geen enkele manier vrouwen viseert, niet meer dan mannen in ieder geval.
Om nog verder aan te tonen dat hij geen enkele intentie had om vrouwen te viseren / te culpabiliseren, verwees de adverteerder naar andere elementen van de campagne, die gericht zijn op alle doelgroepen (de banner op de homepage, een banner op een andere pagina, een blogartikel over voedingssupplementen (foto van een sportman maar het zo ook om een sportvrouw kunnen gaan), een blogartikel “5 conseils alimentaires qui donnent de l’énergie” (de hele familie aanwezig in de keuken)) en naar het feit dat hij drie peters heeft voor het Partenamut Vitalité programma, waarvan twee mannen en één vrouw.
De Jury heeft kennisgenomen van de drie radiospots en van de klacht die daarop betrekking heeft.
Ingevolge het antwoord van de adverteerder heeft zij er terdege nota van genomen dat deze op een humoristische manier positieve boodschappen wilde brengen over vrouwen die hun leven in handen nemen en dat hij geenszins de intentie had om vrouwen te viseren of te culpabiliseren.
Volgens de Jury zijn deze radiospots niet van aard om door de gemiddelde consument als seksistisch te worden beschouwd.
Zij is eveneens van mening dat de reclamecampagne in kwestie niet van aard is om een bepaalde categorie personen te denigreren of te culpabiliseren.
Zij is daarentegen van mening dat het vooral de keuze van de adverteerder is om, voor de drie radiospots van de campagne, uitsluitend vrouwen te gebruiken in situaties met een negatieve bijklank (burn-out, slechte eetgewoontes en moeilijkheden om zich aan voornemens te houden), die vragen oproept en dat deze een kans gemist heeft om eveneens mannen te gebruiken, des te meer aangezien hij heeft meegedeeld dat hij alle doelgroepen wilde bereiken met zijn campagne.
De Jury is derhalve van mening dat de betrokken radiocampagne negatieve reacties kan opwekken bij een deel van het publiek en heeft dus gemeend een advies van voorbehoud te moeten formuleren overeenkomstig artikel 1 van haar reglement en doet een beroep op de verantwoordelijkheid van de adverteerder.
Een advies van voorbehoud impliceert dat de adverteerder vrij is op het vlak van het gevolg dat hij hieraan wenst te verlenen.
Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.
Barastraat 175, 1070, Brussel, Belgie.
E-mail: info@jep.be
Tel: +32 2 502 70 70