NATIONALE LOTERIJ – 13/10/2009

Beschrijving van de reclame

Spot 1:
De radiospot laat een gesprek horen tussen drie mannen en twee vrouwen:
Man 1: “Zeg, ik ga efkens naar de krantenwinkel een Poker Krasbiljet halen, hè”
Vrouw 1: “Ik, euhm, ga mee”
Man 2: “Ik volg ook”
Vrouw 2: “Ik volg ook.”
Man 3: “Mm, ik pas”
Voice-over: “Poker, het nieuwe krasspel van de Nationale Loterij waarmee je, en ik bluf niet, tot 100 000 euro kan winnen. Poker. Begin maar al te winnen”

Spot 2: De spot laat een gesprek tussen een man en een vrouw horen:
Vrouw: “Zeg, ik ben efkens het stad in, hè.”
Man: “Kunt gij voor mij bij de krantenwinkel een Poker krasbiljet meebrengen?”
Vrouw: “De krantenwinkel, hoe geraak ik daar nu weer?”
Man: “Jah, Awel, je pakt eerst die kleine straat en dan die grote straat en dan zijder.”
Voice-over: “Poker, het nieuwe krasspel van de Nationale Loterij waarmee je, en ik bluf niet, tot 100 000 euro kan winnen. Poker. Begin maar al te winnen”

Motivering van de klacht(en)

De klager is van oordeel dat de bewering "Kras en Win" misleidend is, daar men door te krassen niet zal winnen. Misschien kan men iets winnen, en waarschijnlijk is dit slechts de kost van het kraslot (2,5euro). Hij heeft op de website van de Nationale Loterij de totale winstkansen van dit kraslot opgezocht, dewelke slechts 1 op 3,8 zijn. De klager stelt dat door te krassen, je niet zal winnen, je hebt minder dan 1 kans op 4 dat je de 2,5 euro die je hebt ingezet, zal recupereren.
De reclameslogan "Kras en Win" is volgens de klager dus niet correct en vormt een aanzet om het kraslot te kopen die gebaseerd op onjuiste info.

Standpunt van de adverteerder

De klacht betreft een radiospot uit de Pokercampagne van de Nationale Loterij van september 2009. Deze campagne bestaat uit radiospots, magazine-inlassingen en POS-materiaal en ze ondersteunt de lancering van het nieuwe krasspel Poker.

De klacht zegt dat de Poker-radiospot misleidende reclame is omdat deze op het einde afsluit met ‘Kras en win....’.

Ten eerste deelde de adverteerder mee dat de spot zich afspeelt in een situationele context; de belangrijkste kenmerken van een Pokerspel werden verwerkt in de spot om de begrijpbaarheid te versterken. De eindVO is van informatieve aard: hij geeft mee dat Poker een nieuw krasspel is van de Nationale Loterij en dat je er tot 100.000 euro mee kan winnen. Het creatieve concept wordt doorgetrokken tot in de VO waardoor er nadruk komt te liggen op het maximale winstbedrag van 100.000€.
Het vermelden van het maximale winstbedrag is een elementair element van de communicatie; het is motiverend om spelers aan te trekken maar het houdt geen belofte in dat elke speler dit bedrag wint.

Ten tweede deelde de adverteerder mee dat deze radiospot niet letterlijk eindigt met “kras en win...”. Ze sluiten af met de baseline “Begin maar al te winnen”. Deze baseline wordt gebruikt voor alle krasspelen van de Nationale Loterij en ze impliceert dat er met een krasspel steeds een reële kans is om te winnen. In het geval van Poker, is dat 1 kans op 3,80. De activerende formulering van de baseline houdt in dat je eerst een handeling moet stellen, namelijk het krassen van een biljet, alvorens er een mogelijkheid is op een winstkans.

Ten derde deelde de adverteerder mee dat deze reclame wordt ingezet om het wettelijke aanbod van de loterijspelen bekend te maken bij een breed publiek. De Nationale Loterij moet ervoor zorgen dat de spelers die willen spelen dit binnen een wettelijk en eerlijk circuit kunnen doen. Consumenten kunnen dan naar eer en geweten zelf beslissen om dit spel al dan niet te kopen.

Jurybeslissing

De Jury heeft vastgesteld dat de spot het nieuwe krasspel Poker promoot en op het einde afsluit met de tekst “Poker, het nieuwe krasspel van de Nationale Loterij waarmee je, en ik bluf niet, tot 100.000euro kan winnen. Poker, begin al maar te winnen. / Poker, le nouveau jeu à gratter de la Loterie Nationale pour gagner jusqu’à 100.000 euro. Et c’est pas du bluff. Poker. Laissez-vous gagner par la chance.”

De Jury is van oordeel dat deze spot niet van aard is om bij de gemiddelde consument de indruk op te wekken dat hij sowieso zal winnen. De gemiddelde consument is vertrouwd met krasspelen van de Nationale Loterij en deze spot bevat geen beweringen die een winstzekerheid voor de consument vooropstellen.

Bij gebreke aan inbreuken op wettelijke of zelfdisciplinaire bepalingen, heeft de Jury gemeend geen opmerkingen te moeten formuleren.

Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.

Adverteerder: NATIONALE LOTERIJ
Product/Dienst: Krasspel "Poker"
Media: Radio
Onderzoekscriteria: Waarachtigheid
Initiatief: Consument
Type beslissing: Geen opmerkingen
Datum afsluiting:  13/10/2009