Radiospot:
Voice over: “Het Nieuwsblad presenteert de ‘piep’ tent, een tent in de vorm van een ‘piep’. Maar omdat het woord ‘piep’ nogal wat mensen tegen de borst stoot, gaan we daar ook niet over mennen, en we noemen de tent gewoon; ‘het melkhuisje’, ‘het prammenpaleis’ of ‘het hof van tepel van het Nieuwsblad’. Een joekel van een aanbod waar je niet naast kan kijken. Geen ‘tet’ te loosen dus. Bestel nu uw 3-persoons ‘piep’ tettentent, ‘hah’, voor slechts 30 euro op Nieuwsblad.be, de festivalsite.”
Filmpje op de website van het Nieuwsblad:
Voice over: “Het Nieuwsblad presenteert de tettentent. Reserveer nu je 3-persoons tettentent voor slechts 30 euro op Nieuwsblad.be, de festivalsite.” Men ziet de tettentent in een sprookjesachtige omgeving (veel groen, een beekje, dieren), allemaal nep. Drie jongens komen uit de tent en beginnen foto’s te maken terwijl meisjes, gekleed in zomerse kleding, bezig zijn met stofzuigen, barbecuen en hoepelen.Vervolgens schieten overal ‘nep vrouwenborsten’ uit de grond, komen te voorschijn op de barbecue, en ze groeien aan de borst van de dieren, en zelfs aan een jongen. Op het einde worden de namen van een 10-tal Belgische festivals getoond.
De adverteerder deelde mee dat de tent in kwestie, zoals de reclame het ook aangeeft, bedoeld is voor de muziekfestivals die deze zomer doorgaan. In de lijn van de sfeer die zulke festivals tekent, is de tent speels opgevat.
De televisiereclame evoceert een ‘jaren zestig’-sfeertje. Er zijn jongens en meisjes te zien, maar die blijven op afstand van elkaar. Alle personages zijn zomers, maar normaal gekleed. De tekst is volledig neutraal. Ook de radiospot is ludiek bedoeld. Het is wat woordenkramerij rond synoniemen voor het woord borst (“tet”), dat natuurlijk verwijst naar de vorm van de tent, die via Het Nieuwsblad kan worden verkregen, en niets meer dan dat.
Het product dat Het Nieuwsblad aanbiedt, een festivaltentje, heeft de vorm van een (vrouwen) borst, doch dit is nu eenmaal het product dat wordt aangeboden, terwijl de JEP zich uitspreekt over de geoorloofdheid van reclame op zich.
De adverteerder liet ook weten dat hij durft beklemtonen dat niets in de televisiereclame, radiospotjes, of printreclame op zich, ‘onfatsoenlijk’ is, enige seksuele connotatie heeft, en nog minder “gericht op seks” is. De “blote borsten” in de reclame zijn in die mate nep, dat zij zelfs niet als prikkelend kunnen worden beschouwd. De reclame als dusdanig is in geen enkel opzicht “beledigend voor vrouwen”. Voor een product als een tentje dat bedoeld is voor festivalgangers mag reclame al wat speelser zijn. Hij weet dat hij met deze campagne binnen de grenzen van wat in deze context geoorloofd moet zijn, niet heeft overschreden.
De Jury stelde vast dat Het Nieuwsblad in deze reclamecampagne een tettentent aanbiedt voor de muziekfestivals:
- In de radiospot wordt deze tent ook ‘het melkhuisje’, ‘het prammenpaleis’ of ‘het hof van tepel van Het Nieuwsblad’ genoemd omdat het woord tet “nogal wat mensen tegen de borst stoot”(sic). Men hoort een ‘piep’ elke keer dat de voice over het woord tet uitspreekt behalve aan het einde van de spot.
- Op het moment van de klacht kon men ook een filmpje bekijken op de website van het Nieuwsblad waarin de ‘tettentent’ zich in een sprookjesachtige omgeving bevindt (veel groen, een beekje, dieren), allemaal nep. Drie jongens komen uit de tent en beginnen foto’s te maken terwijl meisjes, gekleed in zomerse kledij, om de tent heen bezig zijn met stofzuigen, barbecueën en hoepelen. Vervolgens schieten overal ‘nep vrouwenborsten’ uit de grond, komen te voorschijn op de barbecue, en ze groeien aan de borst van de dieren, en zelfs aan een jongen. De Jury heeft vastgesteld dat er geen echte blote borsten getoond worden maar dat ze karikaturaal voorgesteld worden.
De Jury is van mening dat de radiospot en het filmpje niet seksistisch of beledigend voor de vrouw overkomen. Er worden inderdaad nepborsten voorgesteld, doch zonder gericht te zijn op seks of prikkelend over te komen. Ze willen duidelijk een ludieke sfeer creëren gericht op festivalgangers
Niettegenstaande is de Jury van oordeel dat deze reclameboodschappen niet echt verfijnd of subtiel overkomen en derhalve niet van de beste smaak getuigen. Daar dergelijke vorm van communicatie negatieve reacties kan teweegbrengen bij het publiek, is de Jury van mening een advies van voorbehoud te moeten formuleren overeenkomstig artikel 2 van haar reglement.
Aangezien geen hoger beroep werd ingesteld, werd dit dossier afgesloten.
Barastraat 175, 1070, Brussel, Belgie.
E-mail: info@jep.be
Tel: +32 2 502 70 70